07/04/12 21:06
(http://e-vestnik.bg/)

Историческа партия пак ще управлява Мексико

ДПА

Мексикански спецчасти в акция срещу трафиканти. Снимка: наркомексико

Историческата мексиканска Институционно-революционна партия (ИРП), която 71 години управляваше Мексико без прекъсване до 2000 г., отново е на власт 12 години по-късно, но с променен облик: популистката държавна партия се обновява.

Новоизбраният президент - 45-годишният Енрике Пеня Нието - е прагматичен центристки кандидат, чийто приятен външен вид и официален стил на говорене вдъхват на мнозина надежда и ги карат да преодолеят страха, че ИРП може да се завърне към своето корумпирано и авторитарно минало.

“Партията ни получава втори шанс и ще го използваме подобаващо. Ние сме ново поколение. Няма връщане към миналото”, каза Пеня Нието в речта си след победата.

Неговите привърженици наблегнаха на тази тема в края на кампания, при която партията се определи като “ИРП на бъдещето”.

През последните години Пеня Нието олицетворява усилията на ИРП да се отърси от своята недемократична и рентиерска история. В изборната нощ той обеща да управлява по новому в рамките на демокрацията и “в съответствие с изискванията на 21 век”.

Перуанският писател Марио Варгас Льоса, който спечели Нобелова награда за литература през 2010 г., веднъж нарече режима на ИРП “съвършената диктатура”. В продължение на седем десетилетия на всеки шест години се произвеждаха избори, но те винаги се печелеха от кандидата, подкрепен от приключващия мандата си президент.

“Не ИРП се променя, а Мексико”, каза директорът на Института за Мексико към Центъра “Удроу Уилсън” във Вашингтон Андрю Сели. “Гражданите очакват повече прозрачност и по-добро управление и ИРП ще трябва да отговори на това предизвикателство. ИРП се постави в положението на партията, която може да свърши работата във време, когато много мексиканци се тревожеха в каква посока поема страната”, заяви той.

През 2000 г. дългият цикъл на управление на ИРП беше прекъснат, след като президентския пост спечели консервативната партия Национално действие (НД).

НД управляваше първо при Висенте Фокс (2000-2006), а после при неговия приемник - приключващия мандата си мексикански президент Фелипе Калдерон. Тя обаче претърпя “тежко поражение” по думите на партийни служители, след като в неделя кандидатката й Хосефина Васкес Мота остана трета, много зад първите двама.

ИРП до голяма степен беше наказана за войната на Калдерон срещу могъщите наркобанди, която често изглежда като непосилна задача за правителството. Откакто Калдерон зае поста, над 50 000 души бяха убити в свързано с картелите насилие.

“Борбата с организираната престъпност ще продължи с нова стратегия за намаляване на насилието и защита преди всичко на живота на мексиканците. Нека това да е съвсем ясно: няма да има договаряне или примирие с организираната престъпност”, каза Пеня Нието.

Той също така ще трябва да преодолее наследството на своята партия, обвинявана от критиците, че е подкрепяла бандите и е допуснала проблемът да излезе от контрол през многото десетилетия, в които е била на власт.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване