07/04/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Новият национален съвет по лекарствата отива в Плевен

Новият Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще бъде в Плевен. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет. Причината да се спрат на града е Медицинският университет, както и близостта на Плевен до Свищов, където е  Стопанската академия. Разчетите са, че в този съвет  кадри от двете учебни заведения ще могат да работят след завършването си. Новият административен орган се създаде в сряда с решение на МС, като първоначалното предложение на здравния министър Десислава Атанасова е било той да бъде държавна комисия – нещо, с което Симеон Дянков не се е съгласил. Съветът ще извършва дейностите по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствени продукти и ще оптимизира дейността на досегашната комисия, която нямаше собствена администрация и не беше постоянно действащ орган.
Министърът на финансите обяви, че  2-3 седмици кабинетът ще обяви преместването на още 4-5 администрации.  Според експерти ставало дума за агенции от Министерството на здравеопазването, които ще станат ясни до дни.
„Философията на преместване на част от държавните структури из страната е по-дългосрочна и затова по отношение на критиките – дали ще струва много, не, няма да струва много. Дали ще загубим капацитет – не, няма да загубим голям капацитет“, заяви още Дянков.
За да са ниски разходите, министърът е поставил условия общината или съответната областна управа, която предлага преместването да стане там, да осигури имот – сграден фонд, в който да се настанят чиновниците.
„И само при това условие вече ние обявяваме, че ще става. Както сме обявили в Пловдив за туризма, и в Бургас - за Агенцията за рибарство”, каза Симеон Дянков.
Сграда за „Морска администрация“ са осигурили пък във Варна и затова миналата седмица обявихме и това преместване, обясни вицепремиерът.
От думите му стана ясно, че активно се работи и за предислоцирането на администрацията на митниците в Русе. „Това е голяма промяна, става въпрос за много хора.“ Според Дянков обаче „митниците са сравнително лесна администрация да се мести, защото всъщност най-важните й функции са по границите“. Един вид София осигурява юридически контрол и някои счетоводни и т.н. функции, така че по никакъв начин няма да се забави работата на митниците, обясни още вицепремиерът.
По думите му вероятно Плевен ще спечели битката с Хасково, Варна и Пловдив за Агенцията за виното.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване