07/04/12 21:57
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Пожарът е почти потушен, но гасенето продължава (обновена)

Пожарът е почти потушен. Това съобщи доброволецът Евгени Тошев, който преди минути се прибра от Витоша. Евгени беше един от мотористите от OFFRoad-Bulgaria, който обхождаше района и указваше на пожарникарите границите на огъня.

„Току що се прибрах от Бистришко бранище. Пожарът, мога да кажа, е почти потушен. Днес се свърши доста работа – техниката успя да достигне до пламъците. Имахме помощ и от армията. Сега горе останаха дежурни коли и огнеборци. Дойде и едно „Чудовище“, което пожарникарите наричат „нестинарка“. Тази тежка верижна машина превозва 10 тона вода и е доста проходима.
Утре ще разкажа по-подробно (ако се прибера по-рано). За 4 денонощия имам около 13-14 часа сън“ написа Евгени във форума OFFRoad-Bulgaria.com.

Въпреки добрите новини, гасенето продължава и утре. Срещата остава както досега – в 5,30 пред кметството в Бистрица.

Друг доброволец от OFFRoad-Bulgaria – Мариян, също завърнал се след полунощ от Бистрица, предаде и разстановката за четвъртък, 5 юли.

Сигурните неща са следните:
1. Утре ще има хеликоптери
2. Ще викнат 40 военни
3. Ще има поне 60 човека от пожарната
4. Ще има 20 горски
5. Ще има хора и парк „Витоша“

Всичко дотук е без доброволците, пише Мариян. Той е човекът с големия „Нисан Патрол“, който в последните 3 дни навъртя най-много курсове за извозването на доброволци нагоре.

Тази сутрин 3 от 5-те бордови джугана се счупиха. Съответно се забави доста качването на пожарникарите и доброволците. Доста голяма част от доброволците не ги качиха до горе и те бъхтиха пеш.

Това което искаме да направим за утре е да помогнем с качването на пожарникарите и военните нагоре, пише Мариян във форума OFFRoad-Bulgaria.com.

„На Витоша вече няма пламъчно горене. Хората са по места от 6.20 часа и в момента започват да изгасяват локални огнища“, съобщи малко след 8 ч. директорът на Столичната пожарна комисар Огнян Методиев.

„Пожарникарите навлизат в територията, която беше обхваната от пожара. От 7.40 минути хеликоптерите облитат и погасяват локалните огнища от въздуха. През нощта е имало около 80 души, които са наблюдавали обстановката и са работили почти през цялата нощ“, допълни комисар Методиев.

Хронология от деня:

9.35 часа – на мястото на пожара има специализирана техника и верижни машини, съобщи Евгени от OFFRoad-Bulgaria. Суринта са докарани два резервоара, които ще бъдат използвани са доставяне на вода до шланговете, които са в огнището. Военната машина, която е получила прозвището „Нестинарката“, е работила снощи и е подновила работата си днес. Тя освен, че се включва в гасенето на огъня, но може да прокарва и просеки. По думите му организацията по гасенето е в пъти по-добра, в сравнение с останалите дни. В момента доброволците са само тези, които са щатни към Столична община. Другите са освободени. Обстановката се успокоява.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване