07/04/12 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Руският език може да предизвика извънредни избори в Украйна

Украинските спецчасти „Беркут“ разгониха със сълзотворен газ няколкостотин протестиращи, в това число депутати и журналисти, които попречиха на президента Виктор Янукович да влезе в сградата за обявената от него пресконференция. Според агенция УНИАН има пострадали и сред тях е лидерът на партия „Удар“    , боксьорът  Виталий Кличко. Според непотвърдена информация той е получил порезна рана от счупено стъкло.
Протестите в Киев ескалираха, след като  парламентът прие на второ четене във вторник  законопроекта за държавната езикова политика, който повишава статута на руския език в Украйна. Той става регионален във всички области, където е роден език за поне 10% от населението. Жителите могат да избират на какъв език да са документите им – украински или регионален.
Противници на закона, изработен от управляващата Партия на регионите на президента Янукович, който засяга по-голямата част от  страната, виждат в него средство да се върне Украйна в орбитата на Русия.
Председателят на Върховната рада Владимир Литвин и заместникът му Николай Томенко обявиха в сряда сутринта, че подават оставка.  Янукович покани на среща по-късно ръководството на Радата и на парламентарните фракции. На нея той заяви, че  предвид политическата криза в страната заради приемането на оспорвания закон за руския език може да се наложи да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване