07/04/12 15:26
(http://www.klassa.bg/)

Само Швеция и България са с балансиран бюджет

Освен Швеция България е единствената друга  държава - членка на Европейския съюз, която има балансиран бюджет за 2012 г. досега. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ. „Бяхме търпеливи, свършихме си добре работата, бюджетът вече е на баланс, което има значение“, допълни финансист №1
Според Дянков нашата страна е покрила всички критерии за влизане в еврозоната, „без да искаме да влизаме в нея“. По думите му само Дания и Швеция освен нас ги покриват. „Просто имахме план, планът проработи. Накрая имаше и малко късмет, разбира се, че като се събраха премиерите, след много, много срещи, които бяха доста безплодни, направиха някои важни решения в края на миналата седмица и успяхме този понеделник-вторник да свършим. Това е добре за държавния бюджет, създава спокойствие. Лихвата е доста по-ниска от тази, която до момента плащаме - 4,25 спрямо 7,50“, даде за пример доходността на емитираните от него и от Милен Велчев еврооблигации Дянков.
Според финансовия министър от значение за успешното пласиране на българските книжа в понеделник било и това, че миналата година рейтинговата агенция Мoodis ни вдигна рейтинга. Това щяло да позволи „да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и Standard&Poors  - другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес“. По думите на Дянков ефектът от по-високия рейтинг ще помогне на банките, чиито лихви автоматично ще паднат. А оттам след време и тези на бизнеса и домакинствата.
Приоритет за правителството било дългът да се продаде с предимство на инвеститори, които нямат достъп до вътрешния пазар, за да има диверсификация. „Вътрешният ни пазар е доста активен. Още от самото начало предпочитах въобще да не излизам на външния пазар, има достатъчно ликвидност и от пенсионни фондове, и от банки в България и цялата емисия да бъде вътрешнобългарска. Но за моя  изненада всички политически сили без изключение и банкерите настояваха да се излезе навън. Там обаче ти имаш достъп до целия световен, не само европейски пазар. Тогава трябва да отидеш при по-дългосрочни инвеститори, по-големи външни инвеститори, които иначе няма да гледат България“, обясни финансовият министър. Според него голяма група азиатски инвеститори - Сингапур, Корея, са участвали активно при покупката на българските книжа. Голям е бил и броят на американските фондове. Най-голямата изненада за финансист № 1 е било участието на купувачи от Близкият изток - Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Ливан, които са се включили с големи поръчки. „Това за мен е добре, защото България вече като визия, финансова стабилност стои много по-добре и за в бъдеще.
Макар и бавно, доходите в България вървят напред, констатира финансовият министър. Страната ни обаче си остава най-бедната в Европейския съюз, като равнището на доходите е 45% от средното за общността. Преди 3 години тази цифра е била 42%. „За да се увеличават заплатите и пенсиите, базата е финансовата стабилност“, смята Дянков. Според него растежът на доходите у нас трябва да се ускори. Целта, която той си е поставил, е те да започнат да се увеличават не с 1% на година, както досега, а поне с 3%. Така след 5-6 години да можем да се доближим поне на 2/3 до това, което взимат европейците.
"Възходът е бавен. И на мен ми се иска да имаме много по-добри пенсии и заплати. Можем да го направим много бързо, ако сме популисти. А една година ще кажем: увеличаваме всичко с 30%. Държавата ще издържи точно една година", прогнозира Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване