07/04/12 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Управляващите в Румъния готвят отстраняване на президента

Лявото правителство на Румъния ще се опита да отстрани дясноцентристкия президент на страната Траян Бъсеску, предаде Ройтерс. Бъсеску е силен противник на управляващия Социаллиберален съюз, който има мнозинство в парламента и се надява да спечели вот за отстраняване на президента за един месец, след което да проведе национален референдум за импийчмънт.
„Решихме да поискаме извънредно заседание на парламента за отстраняване на румънския президент“, съобщи депутатът от Социаллибералния съюз Еуджен Николаеску, цитиран от агенция Аджерпрес. Процедурата може да трае няколко дни. 
Съюзът, който управлява от май и е фаворит за парламентарните избори по-късно тази година, прокара закон, който направи по-лесно отстраняването на президента.
Законът може да бъде спрян от Конституционния съд.
Бъсеску, чийто мандат изтича през 2014 година, беше отстранен временно от поста през 2007 година след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе възстановен на длъжност.
Новият закон, прокаран от управляващите, изисква просто мнозинство на гласувалите в референдум за импийчмънт. Досега бе необходимо пълно мнозинство от избирателите, независимо дали са упражнили правото си на глас или не.
Правителството на Виктор Понта атакува Конституционния съд, твърдейки, че той е под контрола на президента, но се отказа от плановете за смяна на съдии, след като бе обвинено, че иска да разруши институцията. 
Самият Понта, срещу когото също има искания за оставка заради обвинения в плагиатство, влезе в остър конфликт с президента по въпроса, кой от двамата да представлява Румъния на срещите на върха на ЕС. Преди седмица премиерът пренебрегна решение на КС и замина за Брюксел за Съвета на лидерите на 27-те.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване