07/04/12 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Четвърти ден продължава гасенето на пожара на Витоша

Четвърти ден продължава гасенето на пожара на Витоша, в местността „Бистришко бранище“, като в сряда следобед стихията стигна опасно близо до жива гора. Огънят обхвана около 250 декара, но реалната преценка за мащаба на поразения район е трудна, заради гъстата димна завеса.
Късно във вторник от Министерството на външните работи отказаха предложената от Израел помощ, с мотива, че „българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията“. Израелците бяха готови да изпратят огнеборци и специализирана техника – самолети, пригодени за борба с горски пожари.
В сряда много доброволци се оплакаха, че отговорните институции са ги размотавали над 3 часа, без да минат инструктаж или да получат реални задачи за борба с пожара. В социалните мрежи дори се появиха призиви хората сами да се организират, за да спасят планината от огъня.
„Доброволците минаха инструктажа и съм изключително щастлив, че от ден на ден стават все по-добри и така по-успешно координираме работата си. При наличието на 350 души може би и повече, ще успеем следобед да надделеем и може би ще кажем тогава, че пожарът е овладян “, заяви Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.
По време на правителственото заседание в сряда стана ясно още, че броят на военнослужещите, които помагат за овладяването на огнената стихия, ще се удвои. Към „Бистришко бранище“, където бушува огънят, се отправи и танк Т-62, прототип, пригоден за борба с пожари.
„Имаме прототип, направен от танк Т-62 на пожарната с възможности и вместимост до 10 тона, който в момента се предвижда с платформа към мястото на пожара“, обяви след заседанието на кабинета министърът на отбраната Аню Ангелов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване