07/05/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

950 млн. евро от еврооблигациите влизат във фискалния резерв за 6 месеца

Парите от еврооблигациите, които България емитира в понеделник, ще влязат във фискалния резерв на правителството по сметка в БНБ. Това съобщи Министерството на финансите, цитирано от електронното издание investor. bg. Средствата ще предстоят там 6 месеца и ще се управляват по общите правила на единната сметка, допълват още хората на Симеон Дянков.
Преди пет дни нашата страна пласира на международните пазари книжа за 950 млн. евро, чиято годишна доходност е 4,436% годишно. С тях на 15 януари 2013 г. ще се платят глобалните евробонове, с които финансовият министър от НДСВ Милен Велчев замени брейди книжата от споразумението на България с частните банки кредиторки от Лондонския клуб за борчове от времето на Тодор Живков.
Веднага след емитирането на новите еврооблигации те са поскъпнали с 1,5%, твърдят от ведомството.
„Министерството на финансите си запазва правото да провежда гъвкава и адекватна на пазарната среда емисионна политика в отговор на предпочитанията на пазарните участници и съответните нужди за финансиране на бюджета“, заявяват от ведомството на Дянков в отговор на въпрос на investor. Bg, дали кабинетът планира обратно изкупуване на някои книжа, които са с по-висока доходност. Това означава, че Дянков си оставя вратичка да изкупува обратно наши облигации, емитирани на международните пазари.
На въпроса, защо не са класирани български купувачи на аукциона за еврооблигации, от МФ отговарят, че целта им е била „запазване на ликвидността на страната“, за „да не се намали финансовият ресурс, който може да се използва за кредитиране на реалния сектор“. Освен това ведомството е искало да постигне диверсификация на инвеститорите, които не играят на вътрешния дългов пазар.
Няма да настъпи промяна в емисионния календар за ДЦК за юли и август заради емитирането на българските еврооблигации, съобщават още от МФ. Това означава, че ведомството на Дянков ще пусне този и другия месец на вътрешния пазар книжа на стойност 125 млн. лв. с остатъчен срок на емисиите 6 и 10 години. Досега те се използваха за финансиране на бюджетния дефицит.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване