07/05/12 07:11
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

OFFNews в дебат за „медии без филтър“ (Видео)

Главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев е един от участниците в днешния 4-часов дебат „Медии без филтър“, организиран от агенция БГНЕС.

От февруари БГНЕС започна рубриката „Без филтър“. В нея журналисти, политолози и граждани могат да изразяват своите мнения по въпроси от вътрешния и международен живот без намеса на агенцията и изразяват изключително своето лично мнение. Сега рубриката е във ваканция, а този дебат е своеобразно продължение.

Освен Владимир Йончев, в дискусията, провеждаща се между 10 и 14 ч.,  участие ще вземат журналистите Светослав Терзиев, Велизар Енчев, Валери Ценков, Иван Бакалов, Иво Тодоров, Стояна Георгиева, Евгения Друмева и Стефан Джамбазов.

В разговора ще се включват и Борислав Цеков от Института за модерна политика, ПР експертите Арман Бабикян и Максим Бехар, правозащитникът Петър Кичашки и Юри Лазаров, представител на домакините от Книжарници „Хеликон“.

Дебатът може да се гледа тук, като случващото се по време на дискусията ще бъде вписвано и под формата на текст.

Дискусията беше открита от Любчо Нешков от БГНЕС. Той призна, че когато през 2001 г. е участвал в създаването на агенцията, не е подозирал, че ще се наложи един ден да организира дискусия за свободата на медиите в България.

„Мислехме си, че свободата на словото е най-голямото на завоевание след промените през 1989 г.“, напомни Нешков. Той напомни, че България влиза все по-често в черните класации на свободата на словото.

„Познавам журналисти, които не четат вестника, в който работят или не гледат телевизията, в която работят. Както фотошопът няма да спаси имиджа на българския политик, така и имиджът на журналистиката в България няма да се подобри, ако си мълчим“, коментира още Нешков.

По думите на журналиста Стефан Джамбазов на медиите у нас се налага нов хомот. „Свидетели сме на жестоки медийни войни между медийни империи с цели, далеч от медийния плурализъм“, напомни Джамбазов.

Той припомни, че изследването на Freedom House показва, че сме на 78 място по свобода на медиите и в него е записано, че „медиите в България са частично свободни“.

Джамбазов даде показателен пример с факта, че вчера – 4 юли, от пресцентъра на Министерски съвет са поканили журналистите в 6 ч. сутринта на Витоша, където ще се качи и премиерът Бойко Борисов, за да обяви, че пожарът е потушен.

Велизар Енчев, който е журналист и дипломат, обяви, че „водещите електронни медии са на хранилката на властта. Той припомни за материала, подплатен с документи, който публикува вчера БГНЕС, който показа кои медии и колко са взели от кабинета „Борисов“, за да популяризират европейски програми.

„Това е повод да кажа, че става дума за медиен разврат“, смята Енчев. Той припомни, че публикацията на авторитетния германски вестник Tageszeitung за криминалното минало на Бойко Борисов почти не беше отразена у нас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване