07/05/12 13:00
(http://www.klassa.bg/)

Военните в САЩ изпитаха самолет с гориво от алкохол

ВВС на САЩ проведоха първото изпитание на самолет с гориво от алкохол, съобщи  Defence Talk, цитиран от Лента.ру. Изтребител  A-10 Thunderbolt II е летял без никакви проблеми, като в резервоара му към стандартното авиогориво JP-8 е било добавено и алтернативното ATJ ( Alcohol To Jet). Полетът е станал на 28 юни на авиобазата Еглин, но за него става известно едва след дни. Преди това са правени наземни изпитания, за да се провери как работят двигателите.
ATJ се получава чрез ферментация на захарите, които се съдържат в дървесината, хартията, тревите и други растения, имащи много целулозни влакна. Очаква се, че то може без проблем да замени използваното сега стандартно авиогориво JP-8, което е дериват на петрола.
Както съобщава в. „Денвър пост“, с производството на „алкохолното“ гориво се занимава американската компания Gevo. През  20011 г. тя получи поръчка от военните за доставката на 11 хиляди галона (42,6 хиляди литра) ATJ, произведено от изобутанол.
ВВС на САЩ имат програма за преминаване на всички летателни машини към алтернативно гориво. Съгласно програмата до края на 2012 г. ще бъдат сертифицирани всички самолети и хеликоптери за използване на биогориво, а до 2016 г. се планира да се намали наполовина наливането на стандартното гориво в резервоарите им.
Досега напълно са завършили изпитанията американските военни самолети да летят на гориво, получавано от въглища и природен газ, а също така от растителни и животински мазнини. Този вид гориво се нарича HRJ (Hydroprocessed Renewable Jet).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване