07/05/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ възмутени, че БАН се отчита пред парламента

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи като неуважение към учените факта, че БАН трябва да изготвя годишен доклад, който да се гласува от парламента. Такъв доклад бе дискутиран за първи път в Народното събрание (НС) в четвъртък в резултат на законодателни промени, приети миналата година.
Според Костов това на практика представлявал „отчет“ на БАН пред депутатите, които обаче нямали компетентност да разглеждат и приемат подобен документ. Това произтичало от автономията на научната институция, която тя има по закон.
Преди Костов друг депутат от ДСБ – Веселин Методиев, изрази също възмущението си, че БАН са принудени да отчитат научната си дейност пред НС. Методиев дори се извини на учените, които бяха представени от новия председател на институцията акад. Стефан Додунеков, предшественика му – акад. Никола Съботинов, и проф. Стефан Хаджитодоров.
„Това е абсурд! БАН има здравословно отстояние от властта и ние не можем да ви даваме насоки на работа“, обясни Веселин Методиев, който е бивш министър на образованието за периода 1997–1999 г. в правителството на ОДС.
Тъмносиният депутат определи действията на парламента като посткомунистически, тъй като депутатите на практика казвали на учените: „Вие сте работили добре, другари!“
Дебатът около доклада на БАН продължи близо два часа и стана повод за политически нападки и коментари. От БСП използваха случая да обвинят за пореден път управляващите, че газят науката, тъй като са намалили драстично бюджета на учените.
Министърът на образованието Сергей Игнатов, който също присъства на парламентарния спор, отвърна, че бюджетите на всички сектори са били намалени с 20-30% заради кризата. Той приветства усилията на БАН да работи по проектно финансиране, което било световна практика. Игнатов похвали академията, че отчита приход от 21 млн. лв. от проекти за наука.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване