07/05/12 15:24
(http://www.klassa.bg/)

Искров: 15 години валутният борд пази България от банкова и финансова криза

15 години паричният съвет пази България от трусове като тези, които преживява сега Европа. Това заявява управителят на БНБ Иван Искров в приветствие, публикувано на сайта на Централната банка, към участниците в конференция на тема „Парична и макронадзорна политика. Противоречат ли си, или се допълват“ в четвъртък.
„Режимът на паричен съвет бе въведен в България точно преди 15 години със съвсем същите мотиви, които са в основата на сегашните планове за реформи в еврозоната. Ние го направихме, за да постигнем много по-ефективно макроикономическо управление и да създадем доверие в цялостния управленски процес“, обяснява Искров.
Според банкер №1 българската икономика се е стабилизирала след кризата през 1996-1997 г. благодарение на валутния борд, строгата фискална дисциплина, либерализацията и приватизацията и прилагането на набор от макронадзорни инструменти. Той дори развива тезата, че благодарение на паричния съвет националното ни стопанство е понесло няколко кризи – азиатската, руската, „спукването на dotcom балона, ипотечната криза в САЩ и фалита на „Лемън брадърс“.
Искров смята, че България е открила формулата на успеха - постоянната бдителност от страна на управляващите. „Докато едва днес важността на фискалната дисциплина се осъзнава в някои части на еврозоната, философията на постоянната фискална бдителност бе водеща за управляващите в България от 1997 г. насам“, обяснява механизма шефът на БНБ.
Според банкер №1 Централната банка на България притежава специфично антикризисно ноу-хау. „БНБ успешно е овладяла и изпробвала дълъг списък от банковонадзорни инструменти както на макро-, така и на микрониво. В „добрите” икономически времена БНБ настояваше банките да трупат капиталови и ликвидни буфери, като в същото време ги съветваше да не допускат прекомерен растеж на активите и поемане на излишни рискове“, споделя опита си Искров.
Управителят на БНБ е категоричен, че България притежава стабилен банков сектор с много висока капиталова адекватност и коефициенти на ликвидност. „Четири години след фалита на „Лемън брадърс“ банковата система в България остава една от малкото в ЕС, където не се наложи нито една банка да бъде спасявана или подпомагана с парите на данъкоплатците или на централната банка“, похвали се Искров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване