07/05/12 09:57
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Прокуратурата иска 2500 лв. глоба за Ваньо Танов

Прокуратурата поиска директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов да бъде глобен с 2500 лева за това, че в телевизионно интервю е изнесъл данни, представляващи класифицирана информация, съобщиБНР.

Танов е обвинен за това, че е издал държавна тайна в свое интервю по БНТ през септември миналата година, когато се разгоря скандала с лиценза на „Лукойл-Нефтохим“. В интервюто си Танов коментира военновременните запаси, което според прокуратурата е държавна тайна.

Глоба е възможното наказание за Ваньо Танов, тъй като според прокуратурата той неумишлено е разгласил държавна тайна, съобщавайки колко тона гориво държи във военновременните запаси „Лукойл”. Прокуратурата поиска 2500 лева, по средата между 500 и 5000 лева, като отчете смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства на Танов. Смекчаващите, че има добри характеристични данни, съдействал е на разследващите. Утежняващите обаче са свързани с неговата битност преди това на полицейски началник и според съда не е възможно той да не знае какво представлява класифицирана информация и да твърди пред съда, че всъщност е казал данни, които не са класифицирана информация, а публична.

Неговият адвокат Димитър Вълчев обаче реши да се позове на това, че Ваньо Танов се е объркал в телевизионното интервю и коментира изказването като лапсус, който е неумишлен. Сега съдът ще прецени извършил ли е нарушение Ваньо Танов, тъй като делото се гледа по административно-наказателното законодателство, и дали да му наложи глоба, или да го оправдае. Оправдателна присъда поиска Ваньо Танов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване