07/06/12 05:14
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Ден шести в борбата с пожара на Витоша

Гасенето на тлеещите огнища от пожара на Витоша продължава и днес. Големите пламъци бяха овладени до вчера сутринта, но все още не може да се каже, че пожарът е окончателно потушен.

От пожарната предупредиха, че поне още седмица в планината ще тлеят отделни огнища.

Тази нощ около 80 души останаха в района на Бистришко бранище, за да следят обстановката.

Тази сутрин се очаква да бъде подновено ликвидирането на някои локални огнища на пожара, които все още тлеят. Продължават да се използват и хеликоптерите.

Не е допуснато разрастването на пожара, съобщи началникът на Националния оперативен център Тодор Бързилков, цитиран от „Фокус“.

По думите му в района на пожара в момента има около 320 души, от които 32 доброволци. Има 75 служители на Министерство на отбраната, 60 от горските стопанства и останалите са пожарникари от София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Благоевград, Кюстендил, Монтана.

„Има създадена организация за сили и средства, които при необходимост да бъдат включвани в гасенето на пожара. Той е ограничен, но трябва да се спазват мерките за безопасност, превантивно да не се допусне развитие на пожара и погасяване по периметъра навътре. След като бяха направени просеките и пътищата, няма развитие на пожара. През тази нощ имаше 60 души, които бяха в района на пожара и работеха цялата нощ“, коментира Бързилов.

Пожарът избухна в неделя и в потушаването му се включиха стотици пожарникари и доброволци, които работиха денонощно до овладяването на пламъците.

В края на протестното шествие срещу Закона за горите  вчера организаторите призоваха хората, които могат, да се съберат в 6 ч. тази сутрин пред кметството в Бистрица, за да се включат в продължаващата борба с тлеещите огнища.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване