07/06/12 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

Финансовият смут в Европа и САЩ – супербалонът се надува от 1980 г.

Джордж Сорос: Снимка: официален сайт

Настоящата поредица есета… повдига въпроса за супербалона, който, твърдя, започна да се надува от 1980 г. и продължава и досега.

Когато през 1980 г. Роналд Рейгън беше избран за президент на Съединените щати, а Маргарет Тачър беше министър-председател на Обединеното кралство, пазарният фундаментализъм се превърна в господстващо кредо в целия свят. Пазарните фундаменталисти вярват, че финансовите пазари ще осигурят оптимално разпределение на ресурсите само при условие правителствата да спрат да се месят в тях. Те черпят това убеждение от хипотезата за ефикасния пазар и теорията за рационалните очаквания.

Тези езотерични доктрини се основават на определени предположения, които нямат много общо с реалността, но които въпреки това са придобили огромно влияние. Те господстват в катедрите по икономика на водещите американски университети, а оттам влиянието им се разпространява надлъж и нашир. През 80-те години на ХХ век те станаха водещи в политиката на Съединените щати и на Обединеното кралство. Тези две държави се заеха с дерегулирането и глобализирането на финансовите пазари. Това начинание се разпространи като вирус. На отделните страни беше трудно да устоят, тъй като глобализацията позволява на финансовия капитал да заобикаля нормативните разпоредби и данъчното облагане, а никоя отделна държава не може без него.

За съжаление основният принцип на пазарния фундаментализъм е просто погрешен: когато са оставени да правят каквото си пожелаят, финансовите пазари не се стремят непременно към равновесие – те са също толкова склонни да генерират балони. Историята показва, че откакто са създадени, финансовите пазари винаги са пораждали финансови кризи. Всяка криза е предизвиквала реакция от страна на властите. Ето така са се развили финансовите пазари – ръка за ръка с централното банкиране и пазарното регулиране.

Когато започнах своята кариера в областта на финансите, банките и валутите бяха стриктно регулирани. Това беше наследството от Голямата депресия и Втората световна война. Когато глобалната икономика се нормализира благодарение на Бретън-Удската система, финансовите пазари започнаха да се съживяват. Но далеч от това да се стремят към равновесие, те създадоха дисбаланси, които доведоха до постепенното изоставяне на тази система.

Финансовите органи функционират дори по-несъвършено от пазарите. През 70-те години на миналия век вдъхновените от Голямата депресия кейнсиански политики позволиха развитието на инфлацията. Две последователни петролни кризи доведоха държавите, произвеждащи петрол, до огромен излишък, а държавите вносителки на петрол до огромен дефицит. Посредник между тях при този дисбаланс станаха търговските банки. В този момент банките започнаха да се измъкват от усмирителните ризи, в които бяха натикани от нормативните разпоредби.

Всеки път, когато финансовата система се сблъскваше със сериозни проблеми, властите се намесваха. Те ликвидираха фалиращите институции или ги сливаха в по-големи. Първото системно значимо разклащане стана факт през 1975 г. в Обединеното кралство, когато нерегулирани второстепенни банки като Slater Walker застрашиха финансиращите ги клирингови банки. Bank of England (Централната банка на Великобритания – Бел. пр.) се намеси в действията на второстепенните, за да защити клиринговите банки, макар второстепенните да бяха извън нейната сфера на компетентност. Това създаде модел, който беше следван по-късно, по времето на супербалона: когато системата е застрашена, обичайните правила временно престават да действат. Това явление се сдоби с име – морална заплаха.

Балоните се характеризират с необосновано увеличаване на кредитите и задлъжнялостта. Намесата на властите създаде супербалона, като не позволи на обикновените балони да извървят своя нормален жизнен път.

Властите се грижеха за фалиращите институции, а когато икономиката беше в опасност, те повишаваха притока на пари или прилагаха фискални стимули. Първата международна банкова криза на супербалона настъпи през 1982 г., когато кредитът, отпуснат на суверенни държави по време на периода на инфлация през 70-те години, стана неустойчив ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване