07/08/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Facebook ще следи и приложенията, които ползваме. Как ви се струва?

Социалната мрежа Facebook предстои да стартира нов тип мобилна реклама, която ще таргетира потребителите въз основа на приложенията, които ползват.

Социалната мрежа ще следи приложенията, ползващи се на мобилните устройства, на база на популярната си услуга Facebook Connect, която позволява на потребителите да влизат в милиони сайтове като Amazon.com, LinkedIn, Yelp, използвайки само Facebook идентичността си. Facebook ще таргетира потребителски групи чрез реклами, като ползва получените данни, по думите на запознати с плановете на компанията лица.

Факт е, че компании от ранга на Apple и Google също следят мобилните приложения на своите потребители, но те подхождат по съвсем различен начин по отношение таргетирането им с реклама. От Apple разясняват в секцията си „Условия за ползване”, че могат да следят приложенията, които потребителите са свалили от техните онлайн магазини App Store и iTunes.

Google, от друга страна, използва съвсем различна практика, като нито една от двете компании не си позволява да следи какво точно правят потребителите в приложенията си. От Facebook обаче обмислят и такъв вариант.

Новите мобилни реклами за приложения на социалната мрежа са изключително печеливша инвестиция, смятат анализатори. Facebook ще изисква от рекламодателите да си плащат всеки път, щом някое приложение бъде инсталирано на телефона на даден потребител. Компанията ще спечели много повече от инсталирането на приложения, отколкото от гледаемостта на самите реклами.

Рекламите, които са планирани да бъдат анонсирани следващия месец, ще се появят в потока с новини на мобилната версия на сайта. В типичния класически сценарий, ако някой от потребителите например е запален фен на играта на Zynga “Words with Friends”, рекламите за други нови игри, пуснати от компанията, ще се появяват в потока му с новини.

Новият тип мобилна реклама е важна стъпка за компанията в завоюването на стратегически позиции като мобилна социална мрежа. Ако досега рекламите в мрежата се появяваха само на стената на потребители, дали разрешение за това, като са харесали бранда, новият тип реклами ще позволи на Facebook да таргетира, без да се налага да иска разрешение.

Появиха се и мнения в интернет пространството, че новата мобилна реклама може да бъде в противоречие с правата на потребителите и да навлезе прекалено дълбоко в личното им пространство, следейки какви приложения потребителите ползват, а не просто върху кои реклами са кликнали през браузъра си, както беше досега. Според анализатори социалната мрежа трябва да даде и опция на потребителите да „излязат” от омагьосания кръг на следене на всяка тяхна стъпка.

NewTrend

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване