07/08/12 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Гърция иска отсрочка за оздравяване на финансите

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас поиска допълнителен срок за бюджетното уравновесяване на гръцките финанси, за да може страната да се противопостави на рецесията, съобщи АФП. "Удължаването на срока за бюджетното уравновесяване е необходимо заради рецесията", подчерта Янис Стурнарас по време на парламентарните дебати за общата политика на новото коалиционно правителство, ръководено от премиера консерватор Андонис Самарас.
Според него "бюджетното буксуване не би трябвало да бъде коригирано с допълнителни мерки за икономии, защото порочният кръг на рецесията ще продължи". Все пак той повтори, че Гърция не би могла да започне предоговаряне с кредиторите си – ЕС и МВФ, "без да вземе мерките, описани в плана за уравновесяване на бюджета".
Според заемното споразумение Гърция трябва да оздрави финансите си до 2014 г. - срок, който е смятан за твърде кратък от гръцкото правителство.
Атина няма да иска промени в целите, заложени от международните кредитори на страната в спасителната програма, но се надява да предоговори политиките за постигане на тези цели. Това каза премиерът на страната Андонис Самарас в първата си политическа реч след встъпването си в длъжност, предаде CNBC. "Ние не искаме да променяме поставените цели", посочи Самарас пред парламента. "Това, което трябва да се промени, са политиките, които ни възпрепятстват да постигнем целите. Ние искаме да се борим с рецесията", допълни той.
Междувременно онлайн изданието ekathimerini.com. съобщи, че френската банкова група Societe Generale проучва възможностите за излизането от гръцкия пазар. Френската финансова институция контролира местната банка Geniki Bank, допълва изданието, цитирано от Investor.bg.
Още в четвъртък Ройтерс, като се позова на финансовия директор на френската банка Бертран Бадре, съобщи, че Societe Generale е свила финансирането за гръцкото си дружество почти до нулата. Ръководствата на Societe Generale и Credit Agricole са подложени на кръстосан огън във Франция заради гръцките инвестиции на двете банки, отбелязва гръцкото издание. Засилват се опасенията за банките майки заради нарастващата опасност от гръцка катастрофа.
Миналата седмица ръководството на „Емпорики“ потвърди, че преговаря с други гръцки банки “с оглед на стратегическо сътрудничество”. Credit Agricole инвестира много в Emporiki и се надява да получи добра цена за банката. Анализатори от JPMorgan пък посочват, че продажбата на Geniki е по-вероятно да приключи успешно, отколкото тази на Emporiki.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване