07/08/12 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Живот на Марс може да бъде открит още през август

Още следващия месец новият робот на НАСА Curiosity може да открие живот на Марс, като се зарови в млади кратери, където е възможно да бъдат запазени органични молекули. Curiosity няма да се наложи да копае надълбоко, когато пристигне на Червената планета през август, отбелязва в. „Дейли мейл“, защото според нови изследвания само на няколко сантиметра под повърхността вероятно има сложни органични молекули, доказващи, че някога там е имало живот. Новите кратери са се образували от неотдавнашен контакт с астероиди и е достатъчно да бъдат разкопани на десетина сантиметра.
Според учени, като Джей Мелош от университета „Пърдю“, може би животът се е появил на Марс и след това е „транспортиран“ на Земята от астероиди.
Междувременно НАСА разпространи най-зрелищните снимки на Марс, направени от панорамната камера на Mars Exploration Rover Opportunity, прекарал зимата на Червената планета. Те са почти 360-градусови и показват кратери, изригнали от сблъсъци преди милиарди години до пресни следи на марсохода.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване