07/08/12 13:01
(http://www.klassa.bg/)

Йордан Недев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД: „Товарни превози" трябва да бъде частно дружество

Йордан Недев е завършил икономика в СУ „Св. Климент Охридски” и има магистратура по финанси в London Business School. Работил е в немската консултантска фирма Roland Berger, като финансов консултант по първичното предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ) на „Инвестор.БГ“ АД, а по-късно става негов изпълнителен директор.
Недев е бил и управител на лицензирания инвестиционен посредник CEE Securities. През 2005 г. Недев се присъединява към екипа на MMD Partners, където ръководи практиката по финансово консултиране.
От юли миналата година Йордан Недев е изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.


- Господин Недев, в петък приключи срокът за закупуване на тръжни книжа за приватизацията на „БДЖ–Товарни превози“. Как оценявате интереса на потенциалните инвеститори?
- Интерес към дружеството има, слава Богу. Колкото до това, дали се оправдават очакванията – не можем да имаме някакви колосални очаквания предвид сегашните икономически условия. Виждате големите железници в какво състояние са след големите приватизационни сделки, които се сключиха в последните няколко години. Като цяло не смятам, че количеството закупени книжа е най-верният показател или някаква сериозна отправна точка за това, какво ще се случи при приватизацията. По простата причина, че това е най-първият етап, при него може да има закупени документи просто от любопитство, да има подставени лица и различни други схеми. Мястото, където реално ще можем да оценим инвеститорския интерес, е при подаване на документите за кандидатстване. По план това трябва да стане през месец септември.

- Подготвяте ли план „Б“ за развитие на товарните превози, ако приватизацията им се провали?
- Кой знае каква подготовка, освен да си вършим по-добре работата, както до момента, аз не виждам. План „Б“ е, ако сега не сполучим с приватизацията, да започнем повторна процедура. Ние нямаме избор. Това дружество трябва да бъде частно. И независимо дали това ще се случи сега, догодина или по-догодина – това е пътят, по който трябва да вървим.

- А евентуално ще предвидите ли някакво преструктуриране на товарните превози, като например структурата да бъде съобразена с началните и крайните точки на товаропотока?
Например поделението в Горна Оряховица е около 1100 души, а обслужва реално само един краен клиент?
- Искам да отбележа, че вече няма поделения за товарни превози. Тази структура беше измита от лицето на БДЖ като неефективна. Откакто новото ръководство на дружеството пое управлението, политиката относно клиентите на дружеството тотално се промени. Аз смятам, че действаме абсолютно на пазарен принцип. Думата „маркетинг“ не е вече мръсна, ние не чакаме клиентите да дойдат при нас, вече ходим при тях. Интересуваме се от това, какво правят, какво ги вълнува, как може да подобрим съвместната си работа. Гледаме те да останат доволни и съответно да ни препоръчат на други клиенти.

- Предвиждате ли създаване на мобилни маркетингови структури?
- Това при нас не е новост, даже това е едно от първите неща, които направихме. Ние вече си гоним клиентите, „ухажваме“ ги, гледаме да се преборим с конкуренцията, независимо че БДЖ наистина е една сравнително тромава структура.
Иначе една от основните пречки пред нас е Законът за обществените поръчки, който по мое мнение не гарантира най-добрата и полезна оферта да спечели. За съжаление действаме при тези условия. Разбираемо е действието на закона с цел превенция на корупцията, но аз лично като директор не съм доволен от него заради тромавите процедури. Но смятам, че дори и с тези условия успяваме да се справим. Факт е, че при едно добро планиране постигаме съответните резултати. Като резултат мога да кажа, че ремонтите в „Товарни превози“ се движат точно по плана, който сме заложили в началото на годината.

- Смятате ли, че „Товарни превози“ могат да излязат на печалба до края на годината?
- Не мога да прогнозирам със сигурност, тъй като първото полугодие не се разви както искахме. Иначе второто полугодие започва точно според очакванията ни. Виждаме добри сигнали за подобряване на ситуацията.
Но в първите 6 месеца на годината метеорологичната ситуация беше доста неприятна и по някакъв начин като цяло икономическите настроения в целия ЕС бяха негативни. Това се отрази и на бизнеса, намаляха поръчките за много услуги. От друга страна, свиването на икономиката доведе до намаляване на търсенето на енергия, респективно на твърди минерални вещества, които се използват от производителите. По този начин нашите основни товародатели намалиха наполовина обемите на превозите си. Почувства се спад и в транзитните превози. Това бяха все обективни фактори, чието въздействие ще се опитаме да компенсираме през второто полугодие.

- Като споменахте транзитните превози, БДЖ е основният превозвач и има собствена инфраструктура на Фериботния комплекс във Варна. Оказва се, че и там се получават проблеми и задръствания заради неизвършени ремонти. Каква е ситуацията в момента?
- Слава Богу, с подвижния състав нямаме проблеми, понеже си свършихме работата с ремонтната дейност. Проведоха се поръчки, извършва се дейност във външни заводи, нашите ремонтни депа също работят непрекъснато.
Ситуацията на Фериботния комплекс е много добра тема. Това е едно от местата, на които възлагаме големи надежди относно транзита. Ние участваме с превози, двата преходни моста също са наша собственост. Те, разбира се, се нуждаят от определени ремонти. Ние правим всичко възможно да ги завършим навреме. Много добре осъзнаваме важността на комплекса и нашата дейност там ще претърпи развитие.

- Като се заговорихме за вагони, в състояние ли сте да осигурявате достатъчно вагони за изпълнение на държавната поръчка за превози, срещу която получавате субсидия?
- Трудно ни е в момента – това е факт. Много от вагоните ни през тази година излязоха от основни ревизии. Имахме доста затруднения въпреки проведените навреме поръчки, имахме забавяне на резервни части заради лоши метеорологични условия в началото на годината. Една добре планирана и проведена поръчка не доведе до желания резултат и имаше забавяния на практика във всички ремонтни заводи. В момента сме в процедура на втора поръчка. Освен това ще се опитаме до края на годината в нашите депа да бъдат отремонтирани 80 пътнически вагона. Аз лично всеки ден говоря с хората, отговарящи за ремонтите на вагоните и локомотивите в „Пътнически превози“. Целта е да няма вътрешни пречки, които да доведат до забавяне или неизпълнение на тази дейност. Надявам се да не се появят външни форсмажорни обстоятелства, които да попречат на ремонтите.

- Кога ще има нов подвижен състав в БДЖ и откъде ще търсите пари за закупуването му?
- Тази година очакваме нови 30 спални вагона. Първите 20 вагона ще дойдат на 3 партиди до 1 месец, а останалите 10 ще получим до края на годината. След това следваща техника може да очакваме през 2014 година, като разчитаме средства да дойдат по Оперативна програма „Транспорт“.

- Наскоро възникна напрежение между вас и колегите ви от НК „Железопътна инфраструктура“ относно служебните карти на техните служители. Какво всъщност се случва?
- Действително има известно обтягане на отношенията в тази посока. За съжаление служебните карти не са единственият въпрос, по който не постигаме консенсус с колегите от инфраструктурата. Ние с тях доскоро бяхме в една лодка, или ако трябва по-точна метафора – на една жп платформа. За съжаление се получи едно необходимо, но неприятно преминаване към така наречените пазарни условия, което, разбира се, е заложено в изискванията на ЕС и така трябва да бъде.

- За инфраструктурните такси ли говорим?
- Говорим за всичко, което е свързано като отношения между двете компании. Съществува едно тълкуване на европейските директиви, което обаче е еднопосочно. Тоест всичко, което идва от инфраструктурата, трябва да е на пазарни цени, а това, което е от БДЖ към инфраструктурата, може и да не е. Това просто няма как да се случи.

- БДЖ чрез електрическата тяга на локомотивите се явява един голям потребител на електрическа енергия. Как ще ви се отрази повишението на тока от 1 юли?
- Въпросът за тока е наистина интересен. Аз се замислих тези дни върху него, защото ние за второто полугодие имаме договор за доставка на по-добри цени, отколкото през първото. И ми е интересно дали това ще подлежи на някаква промяна. Засега не съм чул такова нещо. Но буквално от миналата седмица имаме нови цени за тяговата електроенергия, които са по-добри, отколкото досегашните.

- Но все пак, ако се стигне до някакво предоговаряне?
- Пак ви казвам – това са външни шокове, които, ако не ги остойностим, няма как да ви отговоря на този въпрос. При положение обаче, че електроенергията е едно голямо перо в разходите ни, ако тя се увеличи с повече от 10%, стойността на предлаганите от нас услуги ще трябва да се увеличи с адекватен процент спрямо това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване