07/08/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Омръзна ни от инциденти в „Асен Златаров“!

В придобилия печална слава приют за социално слаби деца „Асен Златаров“ пийнал охранител се сби със 17-годишен младеж в събота, 7 юли. Младежът е откаран в „Пирогов“, защото спрямо него са били употребени „сила и помощни средства“. Преди броени дни четири деца от същия дом бяха настанени в болница, защото са носители на ХИВ вируса.
Кмет, социални работници, полиция – периодично всички биват мобилизирани, за да „гасят огъня“ в „Асен Златаров“. Директор трудно се задържа там, за възпитатели и служители работата отдавна се е превърнала в ад.
Докога? Истината е, че ден почти не минава, без да бъде регистриран инцидент в социален дом. Институциите, в които невръстните нещастници би трябвало да намерят адекватен подслон, защита, морална и материална подкрепа, всъщност са мъчилища за детски души. Инкубатори за кримиконтингента, за магистралните „жрици на любовта“.
В социалните домове тече реформа, периодично съобщават съответните отговорни министерства. Домовете постепенно би трябвало да бъдат затворени и заместени от защитени жилища и приемни семейства. Но промяната се случва толкова бавно, че няколко поколения млади хора се превръщат в нейна жертва.
Изходът?  Сериозна превенция на изоставянето сред малцинствата, здравна просвета,  задължително училище за децата от гетата. И разкрепостяване на системата за осиновяване, която у нас от години буксува.
Все трудни за реализация възможности, които някак си й бягат на реформата!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване