07/09/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Дават на хора с хронична бъбречна недостатъчност слабоефективни лекарства

Държавата икономисва от ефективни лекарства, предназначени за пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, и така рискува здравето им, съобщиха в понеделник лекари, представители на болни и техни приятели.  Специалистите обясниха, че администрацията е поставила в една и съща група в позитивния списък лекарствата с краткотрайно действие и тези с дълготрайно действие, които обаче не са взаимозаменяеми. Според нормативната уредба здравната каса може да заплаща 100% само най-евтиния медикамент в групата.
Така всички пациенти с бъбречна недостатъчност ще бъдат принудени да се лекуват само с евтините краткодействащи лекарства.  Според пациенти и лекари подобна ситуация ще застраши здравето на над 1200 пациенти, които в момента се лекуват с по-скъпите дългодействащи лекарства. Иван Димитров, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, предупреди, че има опасност фирмите, предлагащи качествения медикамент, да бъдат изгонени от българския пазар. Така „тези, които имат пари, започват да купуват лекарството от чужбина, а тези, които нямат, започват да гаснат, докато стигнат до гробищното място", добави той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване