07/09/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Искат разпускането на ДКЕВР

Предложението за създаване на специална парламентарна комисия в  парламента,  която да контролира работата в ДКЕВР, няма да реши проблемите на енергийния монопол.   Единственото решение е разпускането на сега съществуващата комисия, защото няма как една държавна комисия да е независима, когато е назначавана от властта. Това каза заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред ТВ7 по повод шоковото вдигане на цените на електроенергията от 1 юли.
Карат ни да плащаме нещо, което не сме искали, за една глезотия, наречена зелена енергия, която вероятно е нещо много хубаво, стига държавата да е достатъчно богата, за да може да си го позволи”, допълни Джамбазки. Председателят на „Екогласност” Емил Георгиев заяви, че хаосът, създаден с въвеждането на зелената енергия, е съвсем съзнателен и се дължи на липсата на ясна енергийна стратегия на страната. Зелената енергия в момента е използвана като оправдание на ДКЕВР за вдигането на цената на тока.  Георгиев допълни, че съзнателно отбягван от специалистите е и въпросът, дали произвежданата зелена енергия отговаря на европейските изисквания за качество.
Трябва да се изиска ревизия на абсолютно всички сключени договори в областта на зелената енергия, да се знае на каква основа са сключени и дали са спазени изискванията на Закона за опазване на земеделската земя, категоричен бе председателят на „Екогласност”. По думите му, ако бъдат установени нарушения, всички договори трябва да бъдат автоматично анулирани и тогава ще се влезе в рамките на не повече от 1000 мегавата зелена енергия.
Скокът на цената на тока ще бъде изключително тежък удар върху икономиката - жертва на монополно високи цени на тока, регулирани от държавата, плюс скъпия природен газ, заяви от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него отговорността за високите цени на електроенергията е изцяло на премиера Бойко Борисов.
Основната причина за покачването на цената е това, че НЕК е доведена до фалит. Има още по-дълбоки причини за това НЕК да отиде към това състояние на неплатежоспособност. Обстоятелството, че три години премиерът Борисов и кабинетът му се опитват да прикрият разхищенията на кабинетите на Сакскобургготски и на Станишев и не ги спряха навреме, спирайки навреме проекта АЕЦ "Белене". Сега тази огромна сметка от 2 млрд. лева пада върху плещите на хората. Това е причината за нарастването на цената на тока, каза още Костов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване