07/09/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Кримск - поредната трагедия, предизвестена от корупцията в Русия

Наводнението в Кримск. Снимка: кавказузел

В нощта на петък срещу събота миналата седмица огромна маса вода се стовари върху населените места в долина близо до руското черноморско крайбрежие, при което загинаха над 170 души и пострадаха повече от 12 хиляди.

“Кой уби стотици жители на Кримск - дъждовете или необмислено изпускане на вода от язовира? Защо чиновниците от Министерството на извънредните ситуации и градската администрация не започнаха евакуация или поне не събудиха спящия град?”, пита вестник “Независимая газета”. Отговори се очакват от започналото следствие, но държавните медии “убеждават гражданите, че са били адекватно информирани за заплахата, че язовирът изобщо не е изпускан и такива слухове пуска само опозицията.

В същото време известната правозащитничка Марина Литвинович изнесе данни, че Неберджаевският язовир е приватизиран чрез поредица от офшорни фирми от доскорошния зам.-министър на енергетиката Станислав Светлицки и зам.-председателя на Внешекономбанк Анатолий Бало, които са разследвани за отклоняването на 14 млн долара при сделката.

“Голямата вода”, както наричат там наводнението, дошла, когато почти всички вече спяли. Вълна с височина няколко метра, отнасяйки къщи, автомобили, дървета. Най-силно пострада град Кримск, жертви има в курортния град Геленджик, в Новороссийск и в други, по-малки селища. Именно в Краснодарския край, в Сочи, трябва да се състоят зимните Олимпийски игри след две години, които за Кремъл представляват един от най-важните икономически и политически проекти.

Според официалната версия в Краснодарския край за два дни е паднал дъжд, колкото е нормата на четири месеца. Стихията бе “огромна изненада” за властите и “човек не може нищо да направи срещу това, няма такава възможност”, заявява губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов в интервю за “Известия”. В Кримск обаче веднага се разпространи слухът, че през нощта персоналът на разположената над града язовирна стена е отворил шлюзовете, за да избегне препълване на язовира.

Изпускането на водата от местния язовир е технически невъзможно, убедили се граждани, прелетели над него с хеликоптер по покана на местните власти, твърди губернаторската пресслужба.”Засега е трудно да се обясни как и защо дъждовната вода се е събрала в мощно цунами, високо до 7 метра според очевидци”, изтъква обаче “Независимая газета”.

Въпреки твърденията на властите в Кримск “май няма хора, които да вярват”, че градът е наводнен от дъждовете, а не от язовирни води, пише кореспондент на “Комерсант”. Според официоза “Росийская газета” обаче жителите просто не са били предупредени за заплахата.

Руските власти не са успели както трябва да предупредят жителите на черноморския район за наводненията, които отнеха живота на 171 души, призна министърът на извънредните ситуации, цитиран от Асошиейтед прес. Министерството на извънредните ситуации обяви, че е издало предупреждение под формата на текстови съобщения, но местни жители заявиха, че не са получили такива. Министър Владимир Пучков призна под натиск, че съобщенията не са стигнали навреме до всички.

Броят на жертвите в Краснодарски край можеше да е в пъти по-малък, ако там действаше модерна система за предупреждение при извънредни ситуации, изтъква близкият до властите в. “Известия”. Според негови източници в администрацията наличните средства са монтирани още по съветско време, преди повече от 30 години. Сигналът е бил даден час и половина след удара на стихията, при това много тихо, и мнозина от удавените са загинали в съня си, твърди източник на вестника.

Проливните дъждове са често явление в региона, но за тях не са готови нито синоптиците, нито местните власти, нито министерството на извънредните ситуации, нито комуналните служби. Преди 10 години тук вече имаше подобно бедствие, но днешните “резултати” сочат, че “местните власти не се учат дори от собствените си грешки”, заключава в .”Известия”.

В. “Ведомости” също напомня за двете наводнения в региона през 2002 г., когато загинаха към 200 души, пострада ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване