07/09/12 16:40
(http://www.klassa.bg/)

Продажбите на таблети ще изпреварят продажбите на лаптопи

До пет години таблетите ще доминират на пазара на мобилни компютри, става ясно от нов доклад на пазарните анализатори от NPD DisplaySearch, цитиран от Investor.bg. Прогнозата се простира до 2017 г., когато според специалистите ще бъдат продадени 416 млн. таблета и едва 393 млн. лаптопа. За сравнение – през 2012 г. се очаква да бъдат пласирани 121 млн. таблета и 208 млн. лаптопа. Като най-важни пазари за тази промяна в тренда NPD DisplaySearch назовава Северна Америка, Япония и Западна Европа, където през тази година ще бъдат продадени 66% от всички таблети. Този дял и през следващите години ще остане над 60%. В цифри на зрелите пазари през 2012 г. ще се продадат 80 млн., а през 2017 г. - 254 млн. таблета. Познатият от многото си слухове по отношение на iPad старши анализатор Ричард Шим пише: „Предпочитанията за домашно ползване на мобилни устройства се преместват от лаптопи към таблети, особено за зрелите пазари. И докато разделителната линия между двата продукта става все по-труднообозрима, очакваме на тези пазари търсенето и приемът към таблетите да нараснат“. Докладът показва обаче, че все пак не трябва да се отписват традиционните лаптопи. Прогнозираният ръст до 393 млн. единици предполага, че анализатори разчитат на по-високи продажби на по-тънки преносими компютри с атрактивен корпус, монитори с висока резолюция и сензорни екрани.
Наскоро и вицепрезидентът на Microsoft Антоан льо Блон изненада пазарите с изявлението си, че през следващата година компанията ще продаде повече таблети, отколкото настолни компютри. Льо Блон не назовава конкретни цифри, но пояснява, че функцията за управление чрез докосване на екрана ще промени пазара също толкова драматично, колкото и мишката навремето. За разлика от NPD DisplaySearch той залага на таблети с клавиатура.
В началото на юни пък IDC повиши прогнозата си за пазара на таблети за 2013 г. от 137,4 млн. на 142,8 млн. броя. Няколко дни по-късно последва прогноза за пазара на персонални компютри, за който се прогнозират продажби на 161,5 млн. броя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване