07/09/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават заплатите на здравните работници от 10% до 20% от 1 юли

Основните лекарски заплати и възнагражденията на всички работещи в лечебните заведения ще бъдат увеличени от 10 до 20 процента от 1 юли Това съобщи в Добрич в понеделник здравният министър Десислава Атанасова.
Най-сериозно ще бъде увеличението в заплащането на новопостъпващите медицински сестри. Във вторник пък ще бъде подписан колективният трудов договор с работодателите и синдикатите в сектор „Здравеопазване“. Той предвижда увеличение на нощния труд на медицинския персонал от 50 стотинки на 1 лев за час.
„Трябва да търсим българските здравни специалисти, които да останат да работят в страната.  Новите ставки не би трябвало да нарушат финансовата дисциплина и стабилността на лечебните заведения. Задълженията на държавните болници възлизат на 280 милиона лева, а около 68 милиона лева - на общинските. Сред най-големите длъжници са пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", университетската и многопрофилната болница в Стара Загора, няколко столични университетски болници“, каза Десислава Атанасова.
„Пирогов“ дължи около 10 милиона лева.
Министерството на здравеопазването отпуска 60 000 лева за обновяването на АГ отделението в МБАЛ-Добрич. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова преди откриването на Сектор по инвазивна кардиология към реновираното Първо вътрешно отделение.
„Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е пример за добро управление.  Въпреки условията на икономическа криза, която се отразява във всички сектори, добричката болница е пример за добър мениджмънт. Тук се справят добре, инвестира се в нововъведения и апаратура и в ремонти на материалната база, така че лекари и пациенти да се чувстват по-удовлетворени”, каза Десислава Атанасова. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване