07/10/12 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Властта си играе с огъня срещу гражданите

Снимка: Ани Маринова

Някой спомня ли си вече какво стана на 13 юни 2012 г. Българите помнят две седмици. Това не е от глупост, напротив. Те са с кратка памет, защото така ги е научила средата – не могат да смогнат на темпото й. Тук една криза следва друга и това натрупване уморява, притъпява, създава апатични хора.

У нас една криза, лекува друга

Звучи конспиративно, но се оказва прагматично за всяка власт. Чудото, което минава за три дни бързо измества една обществена тема, сила и енергия, която е тръгнала да се развива и да помита устоите на елита. Представете си как с устрема на пироман, някой, комуто е изгодно, решава да премести огнището на пожара от едно място на друго и така да укроти опърничавото гражданство.

Та, на 13 юни Народното събрание прие промени в Закона за горите. Сряда, 19 часа, карето на Орлов мост беше затворено от разгневени граждани, които се опълчиха не само срещу лобистките текстове, но и срещу притъпената социална чувствителност на властта. И си заслужиха в следващите дни да бъдат наричани с всякакви имена – еко-, нарко-, апати-, алко-, всеки да ги допълни сам. Имаше протести и контрапротести. Социалните мрежи жужаха като съборен кошер. Властта преговаряше с протестиращите.

Орлов мост отново разпери крилата на промяната от онези години на зората на българската демокрация (не че ни е огряло). И така до първи юли, неделя, 14 часа. Тогава се получава първият сигнал за пожар във Витоша, планината, която отново припомни романтичния рефрен “хубава си моя горо”.

Бистришкото бранище пламна, така, както пламна Орлов мост

със същото социално напрежение. Короядният бръмбар и повалени дървета тлеят цяла седмица. И същите тези, която бяха наричани с какви ли не имена от рупорите на властта хукнаха да спасяват Витоша.

А през това време отговорните лица се оправдават с трудния терен, липсата на вода, липсата на техника. Мотаене четири дни. Държава, в която управляват възпитаници на милиционерска школовка, ме принуждава да участвам във все повече конспиративни конструкции. Малко факти от изминалите дни:

Властта не иска да овладее пламъците в Бистришкото бранище, защото е биосфререн резерват, който подлежи на специален режим и огнеборците нямат право да секат дървета. Това убеждение у земеделският министър Мирослав Найденов разраства огнищата на пожара близо четири пъти.

Три дни властта не иска да прочете чл. 17, ал.1, т. 5 от Закона за защитените територии: “в резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени вследствие на природни бедствия и каламитети”.

И докато управляващите умуват, десетки доброволци плъзнаха по билата

на Бистришкото бранище да гасят пожарите. В страната, в която ни управлява генерал-лейтенант, инженер, доктор с научен труд “Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар”, специалист по гасенето на пожари, не може да овладее огнището на Витоша четири дни. За сметка на това властта се изказа:

Мирослав Найденов за еколозите: “Вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат. Сега от тук отивам, свалям костюма и отивам там. Питайте (към медиите) природозащитниците къде отиват”.

Бойко Борисов за доброволците: „Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване