07/10/12 14:23
(http://www.klassa.bg/)

Вежди Рашидов договори първата голяма българска изложба в Лувъра

„Представянето на българското културно наследство в Лувъра ще остане в историята.” С тези думи президентът на Лувъра Анри Лоарет посрещна българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение във Франция.
Вежди Рашидов и Анри Лоарет проведоха работна среща в официалната заседателна зала на Лувъра. Двамата се договориха през септември тази година да започне конкретната подготовка за представянето на първата голяма българска изложба в Лувъра. Събитието е без прецедент, тъй като никога досега България не е била представяна в световния Музей. Както е известно, в началото на тази година Вежди Рашидов и Анри Лоарет подписаха 5-годишно Споразумение за сътрудничество между България и Лувъра.
Преди началото на срещата в телефонен разговор с Вежди Рашидов министър-председателят Бойко Борисов пожела успех на подготовката на първото представяне на страната ни в Лувъра.
   „Франция иска да покаже в Лувъра специална експозиция от златните съкровища на България, която ще остане в нашите зали в продължение на три месеца и със сигурност ще влезе в историята”, каза по време на срещата Анри Лоарет. Подготовката на експозицията ще отнеме доста време, повече от година. Вежди Рашидов предаде на Анри Лоарет списък с над 400 особено ценни експоната от 24 български музея, придружен от фотоизображения. Допълнително ще бъдат представени и данни за последните археологически находки в България.
   Анри Лоарет поздрави Вежди Рашидов за преобразената сграда на Националната художествена галерия в София, отворила отново врати на 3 юли тази година след основен ремонт с европейско финансиране. „Тези обновени зали са възхитителни и Лувърът е готов да представи в Националната художествена галерия в София специална изложба от своите фондове”, заяви президентът на световния Музей. Министър Рашидов прие предложението като висока оценка за усилията на Министерството на културата в усвояването на европейските средства за българската култура.
   Вежди Рашидов и Анри Лоарет се договориха гостуването на Лувъра в София да бъде по времето, когато България ще представи в Лувъра в Париж първата изложба от златните ни съкровища. „За нас, за Министерство на културата и за българското правителство сътрудничеството с Лувъра е много важно, затова сега отправям покана френски археолози от световния Музей да участват не само в проучванията на остров св. Кирик, а и на Долината на тракийските царе заедно с българските си колеги”, заяви по време на срещата Вежди Рашидов. Министър Рашидов благодари за активната подкрепа на българския посланик във Франция Марин Райков, който присъстваше на срещата, както и на френския културен аташе в София Давид Вейзман за усилията им за активното културно сътрудничество между България и Франция.
   В края на срещата Анри Лоарет прие с голяма благодарност личния подарък на Вежди Рашидов, който му подари една своя скулптура. Президентът на Лувъра отдавна познава творчеството на Вежди Рашидов, но за първи път има в колекцията си негова творба.
   През втория ден от визитата си във Франция министър Рашидов ще има срещи с ръководствата на музея „Роден” и на музея „Пти Пале”, с които ще обсъди проекти за сътрудничество с България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване