07/10/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 30 млрд. евро за банките в Испания в края на месеца

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната постигнаха съгласие в Брюксел за финансовата помощ за Испания, която ще получи за банките си първи транш от 30 милиарда евро в края на месеца, съобщи председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.
След продължило до късно в понеделник заседание на финансовите министри Юнкер обяви, че е постигнато политическо споразумение по проекта на меморандум, който определя условията за подпомагане на финансовия сектор в Испания.
"Имаме за цел да постигнем формално споразумение през втората половина на юли, като имаме предвид националните парламентарни процедури. По този начин още до края на месеца ще можем да мобилизираме първия транш от 30 милиарда евро, в случай че испанският финансов сектор има спешна нужда от това", заяви Юнкер.
Парите на Мадрид ще бъдат отпуснати от EFSF (временния спасителен фонд) по сегашните правила, а когато постоянният фонд ЕСМ започне да действа, заемът ще бъде прехвърлен към него. ЕСМ трябваше да влезе в сила на 1 юли, но той все още не е ратифициран от всички членки на еврозоната.
Освен това постигнатото преди десетина дни споразумение от лидерите на страните от Еврогрупата предвиждаше ЕСМ да може да отпуска заеми на банките едва след създаването на общ за еврозоната механизъм за банков надзор. Това обаче едва ли ще стане преди края на годината. Финансовите министри очевидно обаче са намерили компромисно решение, тъй като в съобщението за срещата им в Брюксел се посочва, че испанската държава няма да поема никакви гаранции по заема за испанските банки.
Испания получава и поисканото удължаване с една година, до 2014-а, на срока за преодоляване на свръхдефицита си, който трябва да се намали до 3 процента от брутния вътрешен продукт. По-рано Мадрид беше обещал да намали бюджетния си дефицит до 3% от БВП до края на 2013 г., но дълбоката рецесия направи тези цели недостижими.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване