07/10/12 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Падат доходите от депозити и лихвите по жилищни кредити

През изминалия месец юни банките са продължили тенденцията за понижение на лихвите по депозити. Въпреки това официалната статистика отчете ръст в привлечените средства от граждани и домакинства. На месечна база увеличението беше с 300 млн. лв., а за цялата банкова система с 20 млн. лв. (данните са към май 2012 г.), обобщават анализаторите на сайта „Моите пари".
Не липсваха и нови промоционални предложения, но те вече се срещат все по-рядко. Активността като цяло по отношение на промени по срочни депозити беше умерена, но по-висока от предходния месец, твърдят експертите. 
Почти нулева е била активността на банките по отношение на нови предложения за жилищни кредити. С изтичане на месеца почти всички действащи промоционални условия са били продължени - основно до края на септември. Станахме свидетели и на края на две промоции, които не бяха подновени. Една-единствена банка е предложила по-изгодни условия по своите продукти и с това новостите в този сегмент от кредитирането са се изчерпали. Тенденцията на ниска активност на банките при потребителските кредити е била прекъсната и през юни две банки са представили нови, по-изгодни условия по своите продукти.
Лихвите по тримесечните депозити през юни в лева са били 3,64%, при 3,74% година по-рано, докато в евро през юни 2012 г. лихвите са 3,59% при 3,64% година по-рано.
Лихвите по жилищните кредити в лева са били съответно 8,75% при 8,79% година по-рано, докато в евро през наблюдавания месец те са 8,77% и спрямо същия месец година по-рано са без промяна.
Лихвите при потребителските кредити също са без промяна. През юни в лева са 16,04%, а в евро са 17,02%.

В първия ден на изминалия месец БАКБ преустанови предлагането на 4-месечния си авансов депозит, тъй като промоцията по този продукт изтече на 31.05.2012 г. Вместо него обаче банката започна предлагане на нов депозит, отново с авансово изплащане на лихвите, но този път за срок от 9 месеца. В BGN и EUR годишният лихвен процент е 6,00%, а в щатска валута – 4,10%. Предложенията са промоционални и важат за депозити, открити до 31.07.2012 г. вкл.
Отново в началото на месец юни, Райфайзенбанк стартира лятна депозитна кампания с наслов "Предпазва от изгаряне", по време на която клиентите имат възможност да открият спестовен продукт "Депозит 3+3" и да участват в томбола с парични награди.  В рамките на кампанията лихвеният процент по "Депозит 3+3" през втория тримесечен период достига до 4,50% годишно за депозити в лева и евро.
Успоредно с това банката удължи промоцията по 12-месечните си стандартни срочни депозити за физически лица в BGN и EUR. Лихвените условия останаха непроменени и са валидни за депозити, открити до 30.06.2012 г.
Юробанк И Еф Джи е с нов лихвен бюлетин от 01.06.2012 г. Банката въведе нов шестмесечен депозит, наречен „2х3", предлагащ се в BGN, EUR и USD. Депозитът е нарастващ и се състои от два тримесечни лихвени периода. Най-висока е лихвата в BGN, която достига до 6,00% в последния лихвен период.
Банка ДСК също се оказа с нов лихвен бюлетин, в сила от 01.06.2012 г. Корекциите засегнаха следните депозити: стандартни срочни депозити, „Палитра", авансовите депозити, „Ритъм" и нарастващите депозити „Спектър". Тези предложения на банката продължиха да се предлагат с около 0,20-0,25 пр.п. по-ниски лихви и в трите валути - BGN, EUR и USD. Няколко дни по-късно (на 05.06.) трезорът преустанови предлагането на всички дългосрочни депозити - тези със срочност 18, 24, 36 и 60 месеца.
Инвестбанк също коригира лихвите си по срочни депозити от 01.06.2012 г. VIP депозит с авансово получаване на лихвите за срок от 6 месеца продължи да се предлага с 0,30 – 0,40 пр.п. по-ниски годишни лихви  в BGN и EUR. Другият атрактивен депозит на банката - „Екстра плюс ваканция", отчете пък понижение в доходността с 0,25-0,30 пр.п., отново в BGN и EUR.
В средата на изминалия месец Ти Би Ай банк преустанови предлагането на авансовите си депозити и депозит „Растеж", предлагани в BGN и EUR.
Тексимбанк също се оказа с нови лихви по стандартните си срочни депозити, които влязоха в сила на 21.06.2012 г. Най-чувствително се понижиха лихвите по депозити в  BGN, в EUR и USD за срок от 3 и 6 месеца, като понижението беше с около 2,00-2,50 п.п.
Не на последно място по значимост, ПИБ също коригира офертите си по срочни депозити през изминалия месец. Банката понижи лихвите с около 0,25-0,30 пр.п. по всичките си промоционални депозити, предлагани в BGN и EUR. Коригирани бяха следните депозити: едногодишен свободен депозит, двугодишен свободен депозит, тримесечен промоционален депозит, шестмесечен промоционален депозит, депозит „Заплата", депозит „Пенсия" и дванадесетмесечен депозит.
Потребителски кредити
Alpha Bank България въвежда в периода от 18.06.2012 г. до 30.09.2012 г. промоционални по-ниски такси и по-ниски лихви за своите потребителски кредити - със застраховка "Защита на плащанията" и "Всичко в едно" без ипотека със застраховка "Защита на плащанията", както следва:
- по-ниска лихва с 1,50% (при стандартния потребителски кредит); по-ниска лихва с 1% (при кредит "Всичко в едно");
- по-ниска такса за усвояване с 50%;
- такса кандидатстване - 15 лева.
УниКредит Булбанк понижи с 0,50% лихвите по потребителския си кредит в евро с фиксирана лихва за първите 5 години.
Societe Generale Експресбанк удължава промоцията по потребителски кредит "Експресо" до края на юни 2012 г. Клиентите могат да се възползват от промоционална лихва 9,95% за кредити в лева със срок на изплащане до пет години. Сумата, която може да бъде изтеглена, е до 30 000 лева. Също така банката не изисква поръчител, както и такса за кандидатстване и управление на кредита.
Пощенска банка удължава до 31.07.2012 г. промоцията си по потребителски кредити. Съгласно промоцията клиентите заплащат половин такса за отпускане на кредит и половин такса за разглеждане на документи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване