07/10/12 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Проверка на АДФИ откри финансови нарушения около АЕЦ „Белене“

Агенцията за държавна финансова инспекция представи резултатите от 109 финансови инспекции, приключили през второто тримесечие на 2012 година, съобщиха от агенцията.
Най-голяма е стойността на установената непроведена процедура за обществена поръчка – 198 664 844 лв. без ДДС, при финансовата инспекция на НЕК ЕАД във връзка с изграждането на АЕЦ "Белене".
Още през април тази година след извънредна проверка  тя установи редица нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г., при подписването на договора с избрания руски изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ), възлагането на дейности по проекта без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК). 
Тогава премиерът Борисов обясни, че данните от проверката са дадени на прокуратурата.
През второто тримесечие АДФИ е направила 41 финансови инспекции в общини, при които се провери разходването на получените през 2010 г. и 2011 г. средства от Републиканския бюджет за лекарствени продукти на ветераните от войните, военнопострадалите и военноинвалидите. Финансовите инспектори установиха, че не са провеждани обществени поръчки за избор на аптеки, доставчици на тези лекарства.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване