07/10/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Спорните текстове в Закона за горите от 4 станаха 23

След ветото на президента и започването на диалог с екоактивистите от WWF спорните текстове в Закона за горите от 4 станаха 23. Това съобщи Филип Цанов от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ пред журналисти във вторник. Той обясни, че след седем срещи в парламентарната комисия по земеделие и гори, „на които идваха все нови и нови хора, т. нар. природозащитници, консенсус няма по нито една точка от дневния ред“. Всички претенции на еколозите били удовлетворени 100%, което не означавало консенсус. По думите му всяка нова група, идваща да преговаря, е добавяла нови искания. В крайна сметка работната група се е фокусирала върху 4 текста, „три от които са абсолютен камуфлаж и не отговарят на истината“. Първият текст е за сечта до 80%, защото никой никога не е залагал в закона, че ще се сече двойно от прираста на гората, обясни Цанов. Вторият текст касае спора за руслата на реките и в крайна сметка се е стигнало до решението как да се действа, щом стане наводнение, да се прави съгласувателна процедура между четири министерства. Следващата конфликтна точка е за горите до 2 ха, където се оказва, че има намесени много интереси. Ако частните собственици на гори (в България около 700 хил. души владеят към 1 млн. парцела) решат да извършват сечи, ще трябва да подготвят лесоустройствен проект, който ще им струва между 200 лв. и 500 лв., а често се случвало и лесоустройственият проект да е по-скъп от гората, която трябва да се сече. „Така бе натрапен един бизнес за около между 300 и 500 млн. лв., които собствениците на гори трябва да платят.
Зад разминаването в гледните точки, както и зад самите протести стои Световната екологична организация WWF, убедени са представителите на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“. Според тях неправителствените организации могат да са коректив, но не и да предлагат текстове за закона. Те настояват да се приеме предишният текст на Закона за горите, който бе спрян с ветото на президента. „Изграждането на още 3-4 зимни курорта, нови лифтове и 100 км писти няма да доведе до екологична катастрофа“, категоричен е Филип Цанов. „Тук не става въпрос за противопоставяне или ски, или природа“, коментира Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Той отбелязва, че предстои Турция да изгради 4 нови зимни курорта, Сърбия още 3, а Македония търси средства.
Хората от Банско, Симитли, Разлог и Сапарева баня отново излизат на протест в подкрепа на закона, обявиха от сдружението. Той започва в 18:30 часа на пътя Благоевград - Симитли, а мотивите им са, че 0,01% от целия горски фонд у нас е зает от писти, докато в Австрия например процентът е 13. Ако законът не види бял свят, според тях туризмът е обречен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване