07/10/12 13:10
(http://www.klassa.bg/)

Юнкер остава начело на Еврогрупата

Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер бе преизбран за председател на Еврогрупата, в която влизат министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната, предаде Франс прес. "Мандатът е две години и половина, но той ще изпълни само част от него", каза пред АФП европейски източник.
Юнкер бе избран за първи път за председател на Еврогрупата през 2005 г., като сегашният му мандат изтича на 17 юли. Решение за номинирането му бе взето на заседание на Еврогрупата в Брюксел, продължило повече от осем часа. В началото на заседанието министрите на финансите предложиха друг представител на Люксембург - Ив Мерш, за член на Управителния съвет на Европейската централна банка. Очакваше се този избор да бъде официално одобрен от министрите на финансите на 27-те страни от Европейския съюз късно във вторник.
Изборът на председател на Еврогрупата бе главоблъсканица, продължила няколко месеца, припомня БТА. Кандидат за стратегическия пост бе германският министър на финансите Волфганг Шойбле, но Франция не бе съгласна и настояваше за удължаване на мандата на Юнкер. Премиерът на Люксембург възнамеряваше да се оттегли, но в крайна сметка се съгласи да председателства Еврогрупата за най-много още шест месеца и при условие че сънародникът му Ив Мерш ще влезе в Управителния съвет на ЕЦБ. Компромисът бе постигнат с назначаването на германеца Клаус Реглинг за управител на спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Реглинг сега ръководи временния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС), отбелязва ДПА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване