07/11/12 17:38
(http://www.klassa.bg/)

268 лекарства са поевтинели, сред тях има и медикаменти за онкоболни

268 лекарства поевтиняват след проверки на Комисията по цени и реимбурсиране, съобщиха в сряда от Министерството на здравеопазването (МЗ).
В групата на продуктите за лечение на онкологични заболявания например цената на флакон Trastuzumab от 1454 лв. е намалена със 141 лв. 300 процента е намалението при Lomustine - от 380 на 130 лв. за опаковка. От 2618 на 317 лева пък е намалена цената на флакон Bortezomib.
Намаление от 80% е регистрирано при лекарствения продукт Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. От 70,73 лв. опаковката вече ще се купува за 12 лева. Лекарството срещу хепатит с международно непатентно наименование Ribavirin също е с нова цена, със 141 лв. по ниска, отколкото предишната от 1307 лв.
До момента са проверени цените на 954 лекарства, като при половината от тях имало основание за намаляване на цените, уточниха от МЗ. Това е установено, след като от комисията сравнили цените на тези лекарства у нас с цените им в референтните страни. При 220 от лекарствата са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени, информират още от ведомството.
Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи, допълват специалистите. Проверките се отнасяли до всички лекарствени продукти без изключение и без да се извършва подбор. При редица от тях постигнатото намаление е сериозно.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване