07/11/12 16:57
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ с 26,6% доверие

 Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 26,6% от имащите право на глас, за БСП – 18%, за партията на Меглена Кунева – 7,5%, за ДПС – 6,4%, за „Атака“ - 2,5%. Синята коалиция също би имала шансове да попадне в следващия парламент, но само ако се беше запазила - поотделно СДС и ДСБ имат електорални дялове от около 1,6%–1,7%.
Това сочат данните на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), които бяха оповестени в сряда.
Проучването е направено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна. Според изследването ГЕРБ губят 4,5% от електоралното си влияние спрямо предходния месец юни, докато най-сериозният им конкурент – БСП, запазва същия процент от симпатизантите си.
В края на третата година от мандата ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП – 76%. Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При БСП този дял е по-нисък – 13% от гласувалите за тях през 2009 г.
Новата партия на Меглена Кунева печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели, обявиха от НЦИОМ.
За последния месец намалява одобрението към ръководителите на основните държавни институции – с 6% към премиера Бойко Борисов и с 3% към президента Росен Плевнелиев.
В началото на юли повечето министри също губят обществена подкрепа за работата си, което се вписва в растящата критичност към дейността на управляващите.
Класацията на министрите към началото на юли се оглавява от Лиляна Павлова, следвана от Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Четвърти е Николай Младенов, а пети – Вежди Рашидов.
Цветан Цветанов губи 6% от одобрението за работата си. Най-ниско одобрение в началото на юли получават правосъдният министър Диана Ковачева и транспортният Ивайло Московски.
Публичните изяви на министър Десислава Атанасова допринасят за разпознаваемостта й, отчитат от НЦИОМ. Одобрението за нея се покачва с 4 пункта през последния месец.
В сравнение с месец май от 2 до 6 пункта намалява одобрението към всички държавни институции. Съдът, прокуратурата и полицията губят по 2% одобрение, парламентът – 3%, а кабинетът – 4%. Армията, която традиционно е на челните места по доверие, също губи 6% от одобрението за дейността си, като предполагаема причина за това се сочат взривовете край Петолъчката.
Най-одобряваният председател на парламентарна група в началото на месец юли е Сергей Станишев – той получава 26%. Подкрепата за лидера на социалистите в собствената му партия е висока. Одобрението за бившия президент Георги Първанов спада с 2%. Само Волен Сидеров и Мартин Димитров запазват оценките за работата си в парламента през последния месец. Волен Сидеров и Ахмед Доган, макар и с високо неодобрение сред населението, остават силно одобрявани от своите избиратели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване