07/11/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Германският конституционен съд бави решението си за спасителния фонд на еврозоната

Германският конституционен съд обяви късно във вторник, че ще забави с няколко седмици до цели три месеца взимането на решение относно съвместимостта на новия Европейския постоянен спасителен механизъм (ESM фонда) със законите и конституцията на Германия. Липсата на окончателно решение прави на този етап невъзможно официалното ратифициране от Германия на ESM - новия постоянен спасителен фонд, който по план вече трябваше да влезе в сила в началото на юли.
За да влезе в сила ESM фондът в еврозоната, той трябва да бъде официално одобрен от участващите в него страни членки с капитал поне 90% от 500 млрд. евро, заложени във фонда. А само делът на Германия в него е 27% от тези 500 млрд. евро, което означава, че докато най-голямата страна от еврозоната не ратифицира окончателно ESM фонда, този фонд няма да може да започне да функционира.
Финансовият министър Волфганг Шойбле заяви пред осемте съдии, че всяко забавяне ще има "сериозни последици далеч извън Германия", като такъв развой на събитията може да постави под въпрос целия европейски проект и да доведе до нова глобална криза.
Спешността на събитията беше подчертана и от италианския премиер Марио Монти, който посочи, че Италия вероятно ще се нуждае от временна финансова подкрепа от еврозоната за намаляване на плащанията по държавните облигации. Монти също така подчерта, че европейските пари няма да бъдат използвани за изплащане на възнагражденията на държавните служители, както се случи в Гърция. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване