07/11/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Девет милиона румънци трябва да гласуват, за да е валиден референдумът за Бъсеску

Референдумът, който ще потвърди или отмени решението на парламента за импийчмънт на президента на Румъния Траян Бъсеску, ще бъде признат за валиден, ако гласуват най-малко 50% от избирателите. Това съобщи Ройтерс, цитирайки решение на Конституционния съд, прието късно във вторник в Букурещ.
Парламентът, в който преобладават политическите съперници на Бъсеску от лявото пространство, гласува за импийчмънт на 6 юли. Бъсеску бе обвинен, че е превишил правомощията си, като фактически е изпълнявал и функциите на министър на финансите, както и че е пречел на нормалната работа на съда. Депутатите също изразиха недоволство за некоректните според тях изказвания на президента по отношение на циганите и инвалидите, отбелязва Лента.ру. В понеделник Конституционният съд потвърди законността на импийчмънта, но във вторник отхвърли искането на парламентарното мнозинство референдумът, насрочен за 29 юли, да бъде зачетен независимо от избирателната активност.
Според последното преброяване на населението в Румъния има 18 милиона души с право на глас. Следователно, за да бъдат признати резултатите от допитването, в него трябва да са участвали около 9 милиона души.
Бъсеску бе отстранен от парламента и през 2007 г., но на последвалия референдум избирателите го подкрепиха. Той споделя дясноцентристки възгледи и съгласно румънското законодателство не членува в нито една партия.
Румънският премиер Виктор Понта, чиято коалиция гласува за импийчмънт на президента, отиде в Брюксел, за да обяснява пред лидерите на ЕП и ЕК политическата интрига. В Брюксел изразиха загриженост за демокрацията в страната. Германският евродепутат Елмар Брок, председател на Комитета за външни работи на ЕП, заяви пред германското радио, че никога не е виждал подобно нещо в страна, която претендира да бъде демократична. Той предложи ЕС да наложи санкции над Румъния за нарушаване на европейския договор, включително да й се отнеме правото да гласува в съюза. „Не смятам, че е възможно страна, която не зачита европейските правила, да се присъедини към Шенген“, каза още Брок. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване