07/11/12 12:46
(http://www.klassa.bg/)

Домашен тест за ХИВ – вируса вече се продава в САЩ за 60 долара

Правителството на САЩ одобри първия тест за ХИВ-вирус, който се прилага в домашни условия, съобщава АБС. Той се нарича OraQuick и струва 60 долара. За сравнение най-евтиният тест за СПИН в клиника струва 20 долара.  Като изходен материал за OraQuick се използва слюнката, която се взема с памук и се поставя в миниатюрното устройство. Резултатът става ясен след 20 – 40 минути. Благодарение на новия артикул пациентите могат да се проверят сами дали са вирусоносители, без да търсят помощта на болнично заведение. .
Според експерти на правителството на САЩ  една печа от носителите на ХИВ в страната не знаят, че са болни. Става дума за около 240 000 души, които са потенциално опасни. Очаква се точно тази една пета да прибегне до домашния тест. Артикулът нарочно ще бъде разпространяван и рекламиран сред рисковите групи – хомосексуалисти, бисексуални гейове и африканци, които пребивават в САЩ. .
Проблемът за късната диагностика е много актуален
Късната диагностика на СПИН е тежък проблем, чието решение трябва да бъде намерено в близките години. 25 на сто от заразените със СПИН в САЩ го научават чак във финалния стадий на болестта. Смята се,  че в Европейския съюз 30 процента от заразените не са диагностицирани навреме.  В някои европейски страни, като Испания, например, работи успешно специален Национален план за борба със СПИН. Той бе въведен специално заради хетеросексуалните, предимно имигранти над 40 години и необразовани жени, заразени с ХИВ вируса.
Късната диагностика води до много усложнения както за индивида, така и за обществото. Установена в началото, болестта е по-лесна за овладяване.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване