07/11/12 14:17
(http://www.klassa.bg/)

За пръв път премиерът Марио Монти призна: И Италия може да поиска финансова помощ от еврозоната

Италианският премиер Марио Монти не отхвърли възможността един ден Рим да потърси помощ от спасителния фонд на еврозоната, за да овладее огромния си дълг, предаде „Франс прес“.
Въпреки уверенията от началото на месеца, че Италия няма нужда от финансова помощ, тъй като страната "не е в положението на Гърция, Португалия и Ирландия", Монти за пръв път допусна това да се случи, уточнява агенцията. Той направи това изявление по време на двудневната среща на европейските финансови министри в Брюксел.
"Трудно ми е да кажа, че на Италия никога няма да й се наложи да поиска финансова помощ от еврозоната. От предпазливост не бих могъл да кажа това", призна премиерът. И все пак допълни, че засега не планира да иска средства от Европейския механизъм за финансова стабилност.
Италианското правителство прие план за спестяване на 26 милиарда евро ( 32,2 милиарда долара) в следващите три години. Кабинетът на Марио Монти прие постановление, в което е включено временно преустановяване наемането на държавни служители и постепенно редуциране на броя на чиновниците на най-високо ниво, също така съкращаване на персонала в болниците, съдебната система и 50% намаление използването на държавни автомобили. Правителството заяви в съобщение, че планът ще избегне всяко увеличение на данъците върху продажбите най-малко до следващия юни.
Монти подчерта, че действията „целят да редуцират прекомерните разходи, без да повлияят на качеството на обслужването". Той пое премиерския пост миналия ноември, за да подпомогне страната да избегне сценария на Гърция.
Досега пет страни от еврозоната потърсиха защитата на спасителните фондове - Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър. Италия обаче заради големите си размери причинява най-големи главоболия на световните борси - много от инвеститорите се опасяват, че третата по големина икономика в еврозоната след Германия и Франция може да прибегне до спасителните механизми. Недоверието на инвеститорите наскоро доведе дотам, че доходността по италианските държавни облигации се увеличи до над шест процента. Ако инвеститорите поискат по-високи лихвени проценти, италианският дълг в дългосрочен план няма да може да бъде финансиран.
МВФ увеличи натиска за реформи над Монти. За да се прекъсне в Италия порочният кръг от слаб икономически растеж и висок дълг, започнатите реформи трябва да продължат да се прилагат с решителност и с бързо темпо, заяви ръководителят на мисията на МВФ в Италия Кенет Канг.
Изпадналата в затруднено положение заради тежката дългова криза страна ще натрупа според МВФ по-висок дълг, отколкото се очакваше. Експертите на МВФ повишиха прогнозата си за дефицит до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт от 2,4% досега. Така общият дълг ще нарасне до 126,4% през 2013 г., а не, както по-рано се очакваше, само до 123,8%.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване