07/11/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Наистина ли още ни управляват комунистите?

Отговор до позната

Проф. Тодор Абазов. Снимка: личен архив

Позната по повод публикация в пресата ми писа: “Този материал според мен потвърждава схващането, че БКП не е преставала да ни управлява. След татковците, управляваха синчетата, а сега слугите на червената върхушка, които могат да си позволят лукса да създават подобни фондации…”

Този извод е направен от изявление на мултимилионерката Цветелина Бориславова, “приятелка на Бойко Борисов”, както я определят журналистите, във връзка с проучване на близка до нея фондация, според което, “за да сме щастливи, просто трябва да се настроим на тази вълна”. Наистина зашеметяващо е откритието на фондацията на Цветелина Бориславова, но не по-малко зашеметяващо е и заключението на моята позната от него, че БКП не е преставала да ни управлява.

Нерде Ямбол, нерде Стамбол!

Прочитайки го, в първия момент се смутих, че подобна плитка измислица има близо четвърт век след историческия поврат все още почва у нас, после изпитах жалост, че неглупави хора като моята позната се подават на подобни кръгли глупости, накрая реших, че на това явление не бива повече да се съдейства, отминавайки го с безразличие.

Твърдението, че 23 години след рухването на старата система у нас съществува все още потайно някъде някакъв митичен комунистически център, който в името на невъзвратимото минало и на собствения си някогашен статут дирижира и сега събитията, че зад всяко злодеяние и днес в нашата страна стои непременно по един бивш комунист, че щафетата от ръцете на задкулисните режисьори сега пък преминава в ръцете на техните деца, мислещи като тях - това твърдение за мен е най-малкото несъстоятелно. То е прекалено опростено, за да бъде вярно.

Аз се имам за политически грамотен, сравнително осведомен човек, но не ми е известно бивш член на политбюро, на централния комитет, на министерския съвет, на държавния съвет, сам той или лице от неговото семейство, да е станал след промяната преуспяващ милионер и още по-малко милиардер.

Известни са ми обратни случаи: продадоха просторните си апартаменти и ги замениха с малки,отдадоха вилите си под наем, децата им не направиха завидни кариери, а в политически план те самите масово напуснаха БСП, едни отречени от нея, други обидени й, трети, неодобряващи я. Познавах отблизо, напр., съпругата на многогодишен висш партиен функционер, заемал висши държавни постове. Тя, в миналото ласкана, ухажвана, преследвана, сега си отиде самотна, забравена, в материален недоимък.

Как да съгласувам тези факти с твърдението, че върхушката на БКП е замислила и е извършила промяната с цел да преобрази политическата си власт в икономическа като осъществи в свой интерес приватизацията и така се превърне в капиталистическа прослойка?

Ако това беше вярно,защо бившите ръководители на БКП не упражниха влиянието си върху новите ръководители на БСП да извършат бърза и ориентирана към тях и техните фамилии приватизация, а ги оставиха да се колебаят почти цели десет години (1989-1997), за да я предоставят накрая на СДС начело с Иван Костов?

А той – това е широко известно – извърши приватизацията по политически признак, предоставяйки държавните предприятия на приближени не на БСП, а на СДС. Косвено потвърждение на тези процеси можем да намерим в имената (ако искате,и във физиономиите) на свръхбогатите днес.

Отворете интернет, погледнете в жълтата преса, проследете съдебните тв репортажи – сред тях няма нито едно име, нито едно лице на човек от т.нар. комунистическа върхушка. Преди 23 години някои от тях (а подсъдните криминали като ги гледам всички) са били юноши, други младежи, трети млади мъже, и да са искали тогава те не са могли да са сред ръководния ешелон, как така сега ще принадлежат на някаква тайнствена, мистериозна, невидима комунистическа централа (в БСП е видно,че не са), като какви и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване