07/11/12 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат по-високи глоби и общественополезен труд за хулиганите на стадиона

По-високи глоби и въвеждане на общественополезен труд за нарушителите на реда при спортни мероприятия предвиждат промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.
Ако дадено лице отправя ругатни, отказва да изпълни разпореждане на МВР, нахлува на терена, издига знамена с подбуди към омраза, насилие или смърт, то ще бъде наказвано с арест за срок от 10 до 15 денонощия или с глоба от 1000 до 2000 лева, комбинирана със забрана за посещение на спортни мероприятия и задължително явяване пред органите на МВР за срок от една до две години. При повторно нарушение глобата може да стигне 5000 лева.
Законопроектът дава възможност за обжалване на наложеното от първа инстанция административно наказание, като срокът за обжалване е 24 часа от постановяването му.
Законовите промени разграничават наказанията за отделни прояви на спортното хулиганство и въвеждат общественополезния труд като санкция. С труд от 80 до 320 часа или с арест и забрана за посещение на спортни мероприятия ще се наказват лица, които по време на спортното събитие са хвърляли предмети, унищожавали имущество, палили огън, посягали на полицейски служител или са носили оръжие или други забранени предмети. За повторно нарушаване на която и да е норма ще се налага общественополезен труд от 160 до 480 часа или глоба от 3000 до 5000 лева, като санкцията се натрупва към предишната наложена санкция.
Ако наложената глоба не бъде заплатена в срок от 1 година, НАП уведомява съда, а съдът налага мярката общественополезен труд в размер от 80 до 320 часа. Законопроектът предвижда монтирането на видеокамери, като във всеки сектор трябва да има поне една камера, а сигналът да се следи на контролни монитори. Въвежда се забрана за продажбата на напитки в твърди опаковки в деня на спортното събитие и за внасянето на взривни устройства.
Законопроектът дава право на лицата да обжалват както наказанието си, така и наложена забрана за посещение на спортни мероприятия. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване