07/11/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Пшеницата поскъпна до рекордните 400-420 лв./т в Добричко

Пшеницата в Добричко поскъпна до 400-420 лева за тон в разгара на жътвената кампания, съобщи в сряда председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов за БТА.
Достигнатото ценово равнище е сред най-високите по време на прибиране на реколтата през последните години. Зърното се търгуваше през юли миналата година по 320 лева за тон, припомнят от браншовата организация. Жендов коментира, че поскъпването вероятно може да се свърже с по-лошите прогнози за зърнената реколта в страни от Черноморския басейн.
В Добричкия регион добивите тази година са с около 20 на сто по-ниски от миналата стопанска година, но качеството на зърното е много по-добро.
Близо 43 на сто от масивите с пшеница в Добричкия регион вече са ожънати според данни на областната земеделска служба. Средният добив в най-големия зърнопроизводителен район на страната засега достига 454 кг. Прибраната реколта в региона надхвърля 215 000 тона.
Тазгодишната зърнена реколта е най-добрата от 20 години като качество на пшеницата и ечемика, а като количество е равна на миналогодишната, каза преди дни агроминистърът Мирослав Найденов. Лабораторно доказаното съдържание на глутен от 25-30 единици и по думите на Найденов е отлична предпоставка за качествен хляб. Това означава, че в хляба през тази година няма да има изкуствени примеси и добавки, които се слагаха досега заради лошото качество на добитата в предишните години пшеница, каза министър Найденов.
Зърнопроизводителите от Добричко потвърдиха съдържанието на глутен между 25-30 единици. Председателят на браншовата им организация поясни, че обичайно този основен показател, който определя качеството на хляба, достига 20-23 единици.

Според Chicago Tribune щетите върху голяма част от щатската реколта са необратими

Същевременно обаче Chicago Tribune предупреждава, че бясното ценово рали на зърнените пазари ще доведе до поскъпване на основните храни в глобален мащаб. Изданието се позовава на информация на правителството на САЩ от понеделник, че страната, която е основен производител и износител на царевица и стоките от соевия комплекс, преживява една от най-жестоките суши. Реколтите от тези две основни за американците култури се намират в най-лошото състояние от периода на последното изключително силно засушаване от 1988 г., пише в коментара си farmer.bg.
Според американските фермери още седем-осем дни непоносима жега означават значимо по-малки добиви и значително по-високи цени и което е най-важното - задълбочаване на инфлационните процеси в световен мащаб.
Царевицата се използва навсякъде - но най-вече като основна фуражна култура и суровина за производството на алтернативно гориво - етанол. Според анализаторите и зърнопроизводителите в повечето райони на Средния запад щетите, причинени на реколтата от царевица от сухото време и екстремалните горещини, са вече необратими.
Соята, която също е изключително важна за фуражния и енергийния баланс, съзрява по-бавно от царевицата, но и при нея вече се наблюдава „много тежък стрес".
Докладът на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) от понеделник показа, че състоянието на реколтата от соя „е много по-лошо, отколкото са очаквали пазарните участници". Влошените показатели на новата реколта провокираха рязкото нарастване на спекулативната активност и ценовата експлозия на фючърсния пазар. За броени минути юлският контракт соя на борсата в Чикаго поскъпна до рекордните 620 долара за тон, а цената на тон царевица се покачи до 306 долара в сравнение съответно с 563 долара за тон и 272 долара за тон в началото на месеца.
Последиците от лошата американска реколта за световната продоволствена система ще бъдат изключително сериозни, коментира американското издание.
Делът на САЩ в световния износ на царевица възлиза на около 50 на сто, а освен това страната е основен доставчик на соя в Китай, най-големия потребител на маслодайната култура в света с годишен внос от около 60 млн. тона.
Всъщност слабата реколта от царевица в САЩ директно ще засили инфлационните процеси в Щатите и в света, тъй като и цените на млякото и на месото са зависими от цените на царевицата. Освен това според водещите експерти слабите американски реколти означават и рязко орязване на хранителните помощи за нуждаещите се държави в момент, когато земеделският сектор в Южна Америка също пострада от сушата.
На европейския пазар напрежението също нарасна. Само за седем работни дни (2-9 юли) цената на царевицата на борсата в Париж скочи с 20 евро до 237 евро/т, а мелничарската пшеница поскъпна с 12 евро до 249 евро/тон.
Безспорно основен фактор за поскъпването на зърнените култури в Европа е сушата в САЩ. Проблемът за ЕС обаче се задълбочава от слабите реколти в Русия и Украйна, а също така и информациите за влошеното качество на пшеницата от новата реколта във Франция и Великобритания.
Наводненията в Южна Русия (Краснодарски край), довели до прекъсване на връзката с експортните терминали също допринесоха за покачване на цените на европейския зърнен пазар. Перспективите за производството на пшеница в Русия се влошиха значително през последните няколко дни, като повечето експерти вече залагат в своите разчети за 2012/2013 г. добив от 48-50 млн. т в сравнение с 56-57 млн. т през 2011/2012 година. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване