07/11/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Регламентират изкуствените плажове

Дава се нова дефиниция на морски плаж, като се включва и възможността морски плажове да се създават в резултат на човешка дейност. Това стана с приемането на първо четене от парламента на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от Министерския съвет, съобщи БТА. Регламентират се случаите на новообразувани морски плажове, засягащи имоти - частна собственост, като е предвидено частта от засегнатите имоти да се отчуждава по реда на Глава трета от Закона за държавната собственост.
С промените се въвежда облекчена процедура за предоставяне на концесии за морските плажове. Конкурсът да се извършва в двумесечен срок от влизането в сила на решението на правителството за откриване на процедура за предоставяне на концесия, е записано в законопроекта. Предлага се до морските плажове да се осигурява свободен и безплатен пешеходен достъп. Допуска се ползването на допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене, като тя не може да заема повече от 2 на сто от активната плажна площ на морския плаж. Вносителите предлагат площите за свободно разполагане на плажни принадлежности да са включени в активната площ на плажа и да са равностойни като достъп до морето с площите с разположени плажни чадъри и шезлонги, за които се плаща.
Предвижда се също да се ограничи строителството в зона "А" в селищни образувания и територии, предвидени за урбанизиране, само за озеленени площи - паркове и градини, в които се допуска строителство на обекти за хранене, открити обекти за спортни или културни дейности, площадки за игра и декоративни елементи, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Част от приходите от концесионните възнаграждения и наеми ще могат да се използват за благоустрояване. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване