07/12/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

Peugeot Citroen затваря завод и съкращава още 8000 работни места

Френският автогигант PSA Peugeot Citroen реагира на европейската дългова криза с драстични мерки за икономии, предадоха Ройтерс и Франс прес. Към предварително обявеното намаление на около 6000 работни места Peugeot ще съкрати още 8000 служители и ще затвори фабриката си Aulnay в близост до Париж, обяви компанията преди началото на борсовите сесии в четвъртък.
На половината служители от фабриката, която има 39-годишна история, е предложена друга работа в компанията, а на останалите - назначения извън групата. Най-голямата френска автомобилна компания, която отчете загуба за първите шест месеца на годината от 700 милиона евро, предвижда да премести производството си в друг завод в Парижкия регион - в Поаси.
В завода Aulnay-sous-Bois около 3300 служители работят над сглобяването на малкия автомобил на Citroen – C3. Компанията планира да преустанови напълно производството там след 2014 г. И в Рен скоро ще отпаднат 1400 от общо 5600 работни места, за да може предлагането да се нагоди към спадащото търсене.
„Абсолютно наясно съм за сериозността на днешните ни изявления", коментира изпълнителният директор на Peugeot Филип Варен.
Заводът в западния град Рен също е засегнат от съкращения, като се предвижда да бъдат преместени 1400 работни места от общо 5600.
Преди седмици синдикатите също обявиха, че се опасяват от съкращаването на 10 000 работни места – два пъти повече, отколкото бе предварително планирано. Това означава, че до десет на сто от служителите на Peugeot във френските заводи могат да загубят своите работни места.
Правителството вече обяви плановете си за стартиране на нови инструменти за подпомагане на автомобилната индустрия, които официално ще бъдат обявени през август. Министърът на промишлеността Арно Монтебург заяви в сряда, че очакваното преструктуриране в Peugeot няма да донесе добри новини. Правителството имало готовност да помогне за облекчаването при съкращаването на работните места.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване