07/12/12 13:41
(http://www.klassa.bg/)

ВСС уволни Мирослава Тодорова заради забавено дело

ВСС  уволни  в четвъртък  шефа на Съюза на съдиите  Мирослава Тодорова заради едно забавено дело. С  19 гласа "за", трима „против“ и двама въздържали се решението на висшите магистрати стана факт. Тодорова е освободена по предложение на Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев, които са преценили, че на съдийката се полага най-тежкото наказание  заради забавено с близо пет години написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност.  Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова в рамките на една година. Първото бе за  забавени мотиви по делото срещу затворник, който,  докато е изтърпявал наказание, бил третиран от администрацията като примерен затворник и пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за организиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.
За забавени дела от този период съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15% намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателката на съда Владимира Янева.  Към момента две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) като първа инстанция заради нарушено право на защита – съдиите не са били поканени на заседанието на ВСС при обсъждане на дисциплинарните производства срещу тях, за да се защитят, докато там е бил представител на инспектората като вносител. Със същия аргумент е отменено и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав, съобщи „Правен свят“.
След заседанието видимо ядосани си тръгнаха председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев.  Българският Хелзинкски комитет реагира моментално на новината. „БХК намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял ВСС да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС, като се опита да срине председателката на магистратската организация, която олицетворява промяната – съдията Мирослава Тодорова", се казва в съобщението на правозащитната организация.  Според БКХ няма "съмнение, че за този озверял ход на ВСС реално отговаря изпълнителната власт, която при това правителство по безобразен начин, безпрецедентно брутално, от години се стреми да сложи груба хватка върху независимия съд. Вече една година тече пряката, безскрупулна "дисциплинарна" репресия срещу съдията Мирослава Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт. Сега, в разгара на делегатските събрания, това управление безсрамно се опитва да заплаши магистратите с пример как ще се саморазправя с тези, които като съдията Тодорова се борят за промяна през по-чисти избори за по-читав ВСС. Този ВСС, който се превърна в образ на разложението на властта в държавата, сега се готви да уволни съдията Тодорова, за да премахне от системата опонент, с когото политическата власт не може да се справи. Ако се позволи това да се случи, вече не сме общество" , се казва в съобщението.  От БХК заявиха пред „Класа“, че до ден-два ще сезират международните институции за безпрецедентната разправа с Тодорова. Оттам имали информация, че новината за уволнението й е предизвикала на експертно ниво в Европейската комисия възмущение. Докладът за напредъка на България в областта на съдебната система трябва да е готов на 18 юли. В сряда премиерът Бойко Борисов бе на  посещение  в Брюксел. Там той се срещна с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и с Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия.
Емил Радев от ГЕРБ коментира пред „Класа“, че не вярва това уволнение да повлияе върху предстоящия доклад, защото ЕК ни критикува заради забавени дела. Според него това наказание ще има оздравителен ефект върху цялата съдебна система и съдиите повече няма да бавят дела.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване