07/12/12 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България: Спортуваме заедно с родители и деца, помагаме срещу стреса

- Г-жо Радомирова, току-що приключи организираната от Съюза на пивоварите Спортна седмица, която е в рамките на социалната кампания «Спортът е по-добрият начин децата да пораснат». Какво ви подтикна към тази инициатива?

- Спортът е по-добрият начин децата да пораснат, не е само социална кампания, но и кауза. Идеята, която ни вдъхновява, е да се предложат конкретни алтернативи и спортни занимания за цялото семейство като част от подходите за превенция на употребата на алкохол от тийнейджъри. Заедно с колегите от „Пивоварите на Европа“ и всички национални асоциации на бирената индустрия в ЕС и българските пивовари предприемат редица инициативи за формиране култура на разумна и умерена консумация на бира и превенция на употребата на алкохол от лица под 18 години. Като се започне от отговорните рекламни комуникации (всички сте виждали надписа «Консумирайте с удоволствие и мярка», поставен върху всяка реклама за бира), до осъществяваната тази година на кампания „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Имаме амбицията предприетите от нас дейности да покрият изискванията за добра практика и кампанията да бъде представена пред европейските официални институции и Форума за алкохол и здраве към Европейската комисия.
За нас е не само чест, но преди всичко отговорност, че Министерството на физическото възпитание и спорта стана партньор на кампанията. И това партньорство не е формален акт, а реална подкрепа и включване както в изясняването и разработването на самата концепция на инициативата, така и в осъществяването й.
Идеята за спортната кампания се роди като естествено продължение на всичко, което научихме и направихме през последните години по програмата „Родители, разговаряйте с детето си за алкохола. Вие можете да повлияете”. В нейната реализация си партнираме с Общинския дневен консултативен център за деца, юноши и родители и НПО «Солидарност». Партньорите ни са висококвалифицирани професионалисти – психолози и психиатри, които работят отлично с родители, юноши, педагогически съветници, учители.

- Какво се случи по време на Спортната седмица?

- От 2 до 8 юли организирахме Спортна седмица за цялото семейство в общинска фирма "Спортна София" в Борисовата градина. Предварително бяхме разработили програма да има възможност за спортуване за различните възрастови групи в семейството. Вероятно това е и причината доста хора да се възползват от възможностите да ползват игрището за футбол, тенис масите и зоната за петанка. Най-голям беше интересът към тениса на маса, където регистрирахме над 420 посещения, и то с голям брой родители.
В Спортната седмица се включиха и нашите партньори от Общинския дневен консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН, Министерството на физическото възпитание и спорта и асоциация «Солидарност». На входа на комплекса открихме специално място за консултантите от тези институции, които даваха информация по всички въпроси, свързани с подходите за общуване между родители и деца, както и насърчаваха посетителите да се включат в спортните занимания, демонстрациите по капоейра, кунг-фу, зумба гимнастика. Нарочно бяхме поканили инструктори точно по тези нови за България спортни анимации, тъй като те безспорно провокират по-широк интерес и могат да се практикуват навсякъде, по всяко време и от всички. Вярваме, че особено в летните месеци, когато тийнейджърите са във ваканция, те трябва да имат привлекателна алтернатива за свободното време извън дома. Убедени сме, че спортът е добра възможност за общуване със семейството и приятелите, която трябва да се насърчава. Ролята ни като родители, институции и общество е да създадем потребност и да научим децата да спортуват, а Съюзът на пивоварите като браншова организация, която налага добрите практики и политики на социална отговорност, ще съдейства и подпомага този процес и ще инициира редица събития и кампании.

- Защо кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ е насочена най-вече към родителите и цялото семейство?

- Преди две години възложихме на социологическа агенция да направи качествено проучване с фокус групи за нагласите на родителите към експериментирането с алкохол от тийнейджърите. Оказа се, че родителите не знаят как да разговарят с децата си за алкохола и това е донякъде тема табу. От друга страна, те споделят, че биха се включили в инициативи за цялото семейство, където диалогът между поколенията върви по-лесно. Аз, не само като представител на пивоварната индустрия, но най-вече като родител на тийнейджър, също съм убедена, че подобни кампании са добър повод да провокират нас, възрастните, да се замислим за друг вид общуване с децата си. Кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ е добър пример за такъв непринуден контакт, който ни помага да покажем на децата, че има здравословен начин за справяне със стреса и проблемите на ежедневието, като спортуваме и се забавляваме заедно. Каквито и да са причините, винаги е важно във физическите занимания да се търси и открива възможност за приятелство, хармония и общуване в семейството, приятно прекарано време и желание за постижения. Нека научим децата си на това!

- Предвиждате ли продължение на Спортната седмица и планирате ли други подобни инициативи?


- Съюзът на пивоварите в България е силно мотивиран с подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта и общинските институции да превърне кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ в дългосрочна програма за превенция и здравословен начин на живот. Ние имаме амбицията и желанието началото, което поставихме със Спортната седмица, да е «за загряване». Вече сме се ангажирали и в други дейности, свързани с масовия спорт, което е добра стартова позиция. Тази година участваме в поддръжката на пет спортни общински площадки на територията на София. Много ще сме удовлетворени, ако заедно с общинските структури организираме специални Дни на спорта поне на някои от тези площадки. Така повече хора ще могат да започнат или продължат в динамичния ритъм на спортните игри и анимации. А общинските спортни площадки са най-достъпните и подходящи места за физически занимания през свободното време. Дано виждаме на тях все повече родители с децата им и дано се организират все повече събития, които да ги привличат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване