07/12/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как Румъния изуми Европа с парламентарен пуч

в. Ромъния либера

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Траян Бъсеску вече не е в позиция да изпълнява конституционните си правомощия, поверени му от народния вот през 2009 г. и узурпирани през последните дни чрез парламентарен пуч. Всичко, което успя да постигне обаче управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) и останалите парламентарни опортюнисти чрез гласуването в петък, беше превръщането му в истински символ на демокрацията, като се има предвид размерът на положените усилия, за да бъде накаран да замълчи. Предупреждението му, че това отстраняване представлява всъщност “само един етап”, а същинската цел на “тези господа и техните партии” е “поставянето под контрол на правосъдието”, е действително уместно.

Засега реакцията на народа изглежда бледа. Изумлението, дезориентацията и медийното промиване на мозъци, на което са подложени румънците от години, в комбинация със знойните температури навън, изглежда държат повечето от тях по домовете им. Освен това доста от гражданите, които биха излезли незабавно на улицата, емигрираха отдавна, стигайки до заключението още по времето на Илиеску и Нъстасе, че нямат никаква причина да чакат момента, в който ще могат да мислят и действат като свободни граждани в собствената си страна.

Трудно е да се вярва обаче, че апатията на румънците ще продължи. Икономическите последици на катастрофалното управление на Понта започват да стават все по-видими, а след като плагиатът успее да извади страната си от европейската й траектория, румънците ще насочат целия си гняв срещу него и режима на СЛС. За съжаление, може да се окаже твърде късно. Абсолютният приоритет на триото Понта-Антонеску-Феликс сега се състои във връщането на държавата към най-първобитното възможно ниво, като единственият им референтен критерий е пълното подчинение на настоящата власт.

Самият Понта заяви неотдавна с фрапиращо сладка невинност, че отпуска 75 процента от времето на правителствените заседания на политическата война. Процентът ще остане същият, защото прочистването, сплашването и откритият или маскиран шантаж с цел цялостно завземане на властта няма да им оставят много време да управляват страната. Следователно всичко, което ще видят в бъдеще румънците, ще бъде повече или по-малко успешна имитация на няколко минимални правителствени актове.

Своеволието вкъщи ще бъде придружено от шармантна офанзива във външен план. Още от 2005 г. Социалдемократическата партия прибягва постоянно към имиджови експерти от САЩ, въпреки че резултатите на това скъпоструващо сътрудничество още се чакат. Последното хрумване беше назначаването на американския генерал от запаса Уесли Кларк, бивш командващ на НАТО, на поста съветник по стратегическите въпроси, сигурността и икономическата стратегия на настоящия премиер.

Тертипът е класически, като цели да замаскира намеренията на правителството на СЛС да преориентира Румъния към големия съсед от Изтока. При тези условия един бивш кандидат за Белия дом естествено е идеалният параван. Тази хитрост е добре позната на Запад, към нея са прибягвали във времето не само мнозинството от автократите от евроазиатското пространство, но и властелини като Милошевич и Путин.

Външният министър Андрей Марга междувременно демонстрира послушанието си, както добре си знае, като се започне от злоупотребата със състава на румънската делегация на неотдавнашната среща на ЕС и се завърши с отричането на истинността на изявлението на премиера “Copy Paste” за незабавната му оставка, ако се потвърди академичното му самозванство. За лош късмет на Марга журналистите от “Ел Паис” реагираха бързо, публикувайки аудиозаписа на интервюто, така че първият дипломат на Румъния беше хванат в лъжа.

В момента се бори с всички сили да замаскира поне малко парламентарния пуч в Румъния в международен план, обяснявайки усилено на Запада, че последните политически събития в страната са най-чистият израз на демокрацията. За лош късмет на СЛС Марга се справя доста зле. Всички виждаме колко внимание обръщат администрациите в Брюксел, Берлин, Париж и Вашингтон на неговите мистификации.

Всичко, което може да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване