07/12/12 10:27
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Министерски съвет страдал от юридическа недостатъчност

Най-странното в случая с промените в Закона за здравното осигуряване е юридическата недостатъчност на Министерски съвет. Няма как да не се види несъответствието с конституцията, бе коментарът на Хасан Адемов пред bTV относно предлаганите промени в здравното осигуряване.

Със становището се съгласи и Екатерина Михайлова от СДС, която също е категорична, че промените са противоконституционни.

„Всички членове на Комисията по правни въпроси в парламента бяхме на едно и също становище – предложения за обвързване на здравните осигуровки със собствеността на гражданите са противоконституционни. Правото на собственост и на наследство са гарантирани според българската конституция“, заяви Екатерина Михайлова.

Адемов подчерта, че проблемите със събираемостта няма да се решат със силови мерки, а с повишаване на доверието в здравната система.

Председателят на здравната комисия към НС Дарина Дариткова защити позицията на ресорния си министър с обяснението, че всички опити на Здравно министерство да събере вземанията си са останали без успех.

„Ние сме показаил последователни действия с цел да подобрим тази събираемост. Въпреки това бройката на неосигурените остава относително постоянна в масивите на здравната каса. В момента броят им е около 1 – 1,3 млн.“, аргументира се Дариткова.

Тя обеща темата да бъде обсъдена с експерти, преди законопроектът да бъде внесен на второ четене.

Предложеният от МС проектозакон предвижда гражданите да не могат да продават или прехвърлят имот или автомобил, ако нямат здравноосигурителни права.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване