07/12/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Унгарският премиер обеща да устои на натиска на МВФ по данъците

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да представлява твърдо националните интереси по време на предстоящите преговори с международните кредитори и допълни, че правителството ще устои на каквито и да било искания за въвеждане на нови данъци. „Можем да приемем само условията, които по наша преценка ще подобрят положението на Унгария“, заяви Орбан по телевизия Хир Ти Ви. Делегация от представители на Международния валутен фонд и Европейския съюз ще пристигне в Будапеща на 17 юли, за да обсъди основните ангажименти по искания от Унгария финансов пакет, който според изчисления на участниците на пазара ще възлезе на €15 млрд. Опасенията на кредиторите за независимостта на централната банка в страната възпрепятстваха преговорите, докато наскоро правителството не измени закона, с което успокои страховете.
В същото време Унгария одобри нов данък върху финансовите транзакции, включително тези на централната банка. Това е въпрос, който кабинетът очаква да бъде повдигнат по време на преговорите, тъй като въвеждането на налога върху Националната банка на Унгария беше разкритикувано като нарушаване на независимостта й. „Страната се управлява от унгарците. Ако парламентът реши, че ще има данък върху транзакциите, то така ще бъде“, заяви Орбан на въпроса, дали исканията на кредиторите ще накарат правителството да се откаже от мярката.
Миналата седмица Орбан заяви в парламента, че управляващите очакват дебати по въпроса, но изтъкна, че екипът му е готов за тези обсъждания. Той добави, че данъкът върху транзакциите има историческо значение за Унгария и останалите държави, тъй като представлява поредната иновативна политика на правителството му за справяне с последствията от кризата в еврозоната. „Унгария не се притеснява да излезе със собствени решения. Това е естествено, тъй като унгарците са непокорен народ, но в същото време и с новаторски дух“, заяви премиерът и допълни, че кабинетът е излизал победител и от други спорове с ЕС. „Вярвам, че сме спечелили битките, които  започнахме, чрез необичайните си и нестандартни решения“, заяви той. Орбан допълни, че трудностите, които търпи Унгария, се дължат до голяма степен на икономическите политики, най-вече в областта на данъците, които нарушават бизнес интересите на банките и водещите корпорации. „Има сериозни интереси. Повечето от тях са чужди и те ще вложат големи усилия да намалят загубите си и да сложат край на настоящия курс“, заяви Орбан и добави, че няма нищо лично в това. „Нямам никакви лични врагове и Унгария не е изправена пред никакви международни конспирации, въпреки че понякога изглежда точно така.“

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване