07/12/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Френската Total ще проучва за природен газ в Черно море

Френската компания Total ще проучва за залежи на нефт и газ в находището „Хан Аспарух”, съобщи енергийният министър Делян Добрев. Компанията ще работи в партньорство с австрийската OMV и испанската Repsol.
Премиерът Бойко Борисов поздрави  Добрев с избора на фирмата за проучване. С удоволствие чувам, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е провело един изключително прозрачен конкурс, каза Борисов. "Факт е, че участват най-добрите фирми. Това значи истинска диверсификация. Много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция.” Според Борисов очакванията са сондажите да потвърдят наличието на много ресурс, което ще помогне на страната ни за диверсификацията на газовите източници и при преговорите за цената на руския природен газ. България ще получава комисиона между 2% и 30% в зависимост от големината на находищата, посочи още премиерът.
Процедурата, която България проведе, беше много почтена и прозрачна и съществува интерес от наша страна към този блок. От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух"". Това каза представител на компанията "Тотал". Вече е извършено мащабно проучване, направени са геоложки проучвания и ще има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ и нефт, допълни той.
Френският енергиен гигант спечели обявения през януари конкурс за проучване на дълбоководния блок „Хан Аспарух“ с територия 14 440 кв. км.
Министър Делян Добрев коментира, че в този блок се крият българските надежди за диверсификация на руския монопол. Според него това се потвърждава както от количествата газ, открити на няколко километра от българската граница, в румънски териториални води, както и от големия интерес, който е имало към конкурса.
Три чужди фирми подадоха оферта за проучване на газ в българската акватория на Черно море. Това са американската ExxonMobil, френската Total и шотландската Melrose Resources, но американската компания се отказа. В края на юни енергийният министър Делян Добрев припомни, че преди  месеци в дълбоките води на Черно море на румънска територия бе открито газово находище, чиито прогнозни запаси са между 40 и 83 млрд. куб. м. По сметките на Добрев подобно количество би задоволило родното потребление за период между 15 и 30 години. Енергийният министър е оптимист за проучванията, защото нашият блок, в който ще се правят те, е няколко пъти по-голям.
През февруари петролните компании "ЕксонМобил" и "ОМВ Петром" заявиха, че са обнадеждени от откриването на газ в Черно море.
"ЕксонМобил Експлорейшън енд продъкшън Румейниа", филиал на американската група, и "ОМВ Петром", 51% от която държи австрийската компания ОМВ, започнаха в края на 2011 г. проучването на периметър, разположен на 170 км източно от румънското крайбрежие на дълбочина около 1000 метра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване