07/13/12 11:30
(http://www.klassa.bg/)

Дянков оптимист за 1.4% ръст на икономиката тази година

В близките години България не планира да излиза на международните капиталови пазари, за да пласира дългова емисия. Това заяви по време на конференция във Виена, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от американската агенция Блумбърг. Дянков аргументира тази своя позиция с емисията на еврооблигации миналата седмица и с намаляването на бюджетния дефицит, предаде БТА. Нямаме нужда от такава стъпка, бяха думите на министъра.

Икономиката на страната вероятно ще нарасне с 1.4% през тази година в унисон с прогнозите на правителството. Това ще помогне за съкращаване на бюджетния дефицит под поставеното като цел равнище от 1,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), като по този начин ще даде сигнал за преизпълнение на плана за тази година, смята финансист №1.

Блумбърг припомня, че през миналата седмица българското правителство успешно пласира емисия глобални еврооблигации с 5-годишен падеж на стойност 950 млн. евро, излизайки на международните дългови пазари за първи път от 10 години.
Българският финансов министър подчерта, че България в момента отговаря на всички условия за приемане на еврото, но че въпреки това, в следващите две години, "няма да се предприемат действия" за влизане на страната в еврозоната.

 


 


 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване